Novice

BMW z novo generacijo baterij obljublja več zmogljivosti

Bavarska znamka je posredovala prve podrobnosti šeste generacije baterij za električna vozila, ki naj bi omogočala do trideset odstotkov več dosega.

Predstavniki znamke BMW so predstavili prednosti nove, šeste generacije baterij, ki naj bi prešle v uporabo okrog leta 2025. V primerjavi s peto generacijo baterij, ki je med drugim v uporabi tudi pri aktualnih modelih BMW iX in i4, naj bi naslednja generacija ponujala občutno več zmogljivosti.

Tudi nova generacija baterij bo temeljila na litij-ionski tehnologiji, a so se pri znamki BMW sedaj odločili za cilindrično obliko, ki bo omogočala večjo oblikovno prilagodljivost baterijskih paketov. Ob povečanju količine silicija na strani anode ter niklja na strani katode, so zmanjšali količino dragocenega kobalta, ki naj bi ga bilo po potrebi tudi možno zamenjati z litij-železovim fosfatom.

Po predstavljenih podatkih naj bi nova zasnova omogočala 20 odstotkov višjo energijsko gostoto, po sedanjih ocenah pa naj bi nove baterije zagotavljale do 30 odstotkov več dosega v primerjavi z aktualno generacijo. Prednost novih baterijskih paketov bo tudi 800-voltna arhitektura, ki naj bi omogočala do trideset odstotkov nižje čase polnjenja na hitrih polnilnicah. Poleg tega naj bi bili stroški proizvodnje novih baterij, ob uporabi recikliranih materialov, nižji za do polovico v primerjavi s stroški proizvodnje aktualne generacije baterij.

Razvoj baterij poteka v centru za raziskave in razvoj v Münchnu, njihova proizvodnja pa naj bi potekala v okviru šestih proizvodnih obratov, ki bodo locirani na Kitajskem, v Evropi in v Severni Ameriki; letna zmogljivost proizvodnje vsakega od njih naj bi znašala od 20 GWh, Najprej naj bi jih uporabili pri družini električnih modelov, ki nastajajo pod kodnim imenom “Neue Klasse“, prvi izmed nove generacije električnih modelov pa naj bi bil predstavljen v letu 2025.

Avtomobilizem.com (Vir: Motor Authority. Foto: BMW.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Koncept ID.Xtreme za terenske užitke
Električna različica novega Peugeota 308 prihaja prihodnje leto