Novice

BMW z novo platformo za prihodnost

Prihodnja generacija električnih modelov bavarskega avtomobilskega proizvajalca bo zasnovana na arhitekturi “Neue Klasse”, ki naj bi predstavljala občuten tehnološki korak naprej.

Nova, napredna platforma naj bi bila zasnovana predvsem za vgradnjo električnih pogonskih sklopov, vendar naj bi jo pri znamki BMW uporabili tudi kot osnovo modelom s pogonom motorjev z notranjim zgorevanjem. Predstavljala naj bi občuten korak naprej v primerjavi s tehnologijo, predstavljeno pri modelih BMW iX in BMW i4, ki prihajata prihodnje leto. Postavljala naj bi nove standarde na področju digitalizacije, elektrifikacije in trajnostnega razvoja preko celotnega življenjskega cikla avtomobila.

Po besedah predstavnikov bavarskega avtomobilskega proizvajalca se pri znamki še ne nameravajo odreči uporabi klasičnih pogonskih sklopov, saj so mnenja, da bodo leta 2030 polovico svetovne prodaje še naprej predstavljali modeli z bencinskim ali dizelskim motorjem, velika večina pa naj bi bila na takšen ali drugačen način elektrificirana. Prihodnost motorjev z notranjim zgorevanjem bo najverjetneje šla v smeri zmanjševanja prostornine na račun povečevanja zmogljivosti s pomočjo elektrifikacije, kar bi lahko posledično pomenilo, da novi modeli BMW ne bodo več prepoznavni po dolgem pokrovu motorja, saj za to ne bo več potrebe.

Nova platforma naj bi nadomestila obstoječo platformo UKL, namenjeno avtomobilom s sprednjim pogonom, in platformo CLAR, ki trenutno predstavlja osnovo njihovih modelov s pogonom na zadnji kolesni par. Platforma “Neue Klasse” naj bi, poleg uporabe nove generacije visoko zmogljivih električnih pogonskih sklopov in baterij, omogočala še bolj aerodinamično oblikovno zasnovo novih modelov, spremenjeni proporci pa naj bi omogočili kar največ prostora v notranjosti. Prvi modeli na osnovi nove arhitekture naj bi bili na voljo v letu 2025.

Avtomobilizem.com (Vir: Motor Authority, BMW. Foto: BMW.)

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "BMW z novo platformo za prihodnost"


3 leta 24 dni nazaj

Grdo, da grše skor ne gre, velja predvsem za SUV

golfabimu
3 leta 24 dni nazaj

IMT 533 front view 🙂

 
Taigo bo Volkswagnov mali križanec kupejevskih linij
Znani so finalisti kategorij izbora za Svetovni avto leta 2021