Novice

Bo Ford res odpuščal?

Pri Fordu naj bi v poskusu drastičnega zmanjševanja stroškov za 3 milijarde dolarjev globalno odpustili do 10 odstotkov zaposlenih. S tem bi se odzvali na manjšo prodajo avtomobilov v ZDA ter povečana vlaganja v sodobne tehnologije.

Po navedbah Reutersa in medija The Wall Street Journal naj bi ameriški proizvajalec vozil v tem tednu odpustil do 20.000 zaposlenih v Severni Ameriki in Aziji. Večina odhajajočih naj bi bila po njihovih predvidevanjih zaposlenih v administracij, torej ne delavcev v proizvodnji.

Odkar je leta 2014 Mark Fields postal izvršni predsednik Forda, je vrednost delnic podjetja padla za skoraj 40 odstotkov. V zadnjih mesecih se je zaradi padca prodaje upočasnila tudi rast dobička. Dodatno so rezervirali 4,5 milijarde dolarjev za razvoj električnih vozil, prvi član novodobne družine avtonomnih vozil pa naj bi na ceste zapeljal leta 2021.

Pri Fordu so se odzvali na zapis: ”Ostajamo osredotočeni na tri strateške prioritete, ki bodo ustvarjale vrednost in dajale zagon za dobičkonosno rast, kar vključuje ojačanje dobičkovnih stebrov naše osnovne dejavnosti, spremembe na tradicionalno neuspešnih področjih ter agresivno, a previdno investiranje v rastoče priložnosti. Zmanjševanje stroškov, z namero postati kar se da vitki in učinkoviti, prav tako ostaja del tega posla. Napovedali nismo nobenih novih ukrepov na področju človeške učinkovitosti in ne komentiramo špekulacij.”

Investitorji na Wall Streetu, glede na nespremenjeno ceno Fordovih delnic ob torkovem zaključku trgovanja, objav medijev očitno niso sprejeli negativno.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Ford.)

Opomba uredništva: Po objavi članka so pri Fordu v izjavi za javnost potrdili, da nameravajo zmanjšati število zaposlenih administrativnih delavcev v Severni Ameriki in Aziji. Približno 1.400 osebam (od tega dve tretjini v Severni Ameriki) naj bi ponudili pakete za predčasno upokojitev ali prekinitev delovnega razmerja, pri čemer je v tem trenutku seveda nemogoče napovedati, koliko jih bo ponudbe tudi sprejelo. Postopke naj bi dokončali do septembra, spremembe pa naj bi vplivale na zaposlene strokovnjake v vseh sektorjih z izjemo razvoja produktov, oddelka Ford Credit proizvodnje, IT ter oddelka za globalni zajem in analizo podatkov.

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Seat je brezhibno obnovil starega španskega Fička
Toyota sodeluje v projektu letečega avtomobila za OI v Tokiu