Novice

Ford v boju za profitabilnost v Evropi ukinja modele in zmanjšuje število zaposlenih

Ford bo v Evropi z namenom povečevanja profitabilnosti zmanjšal število zaposlenih in iz ponudbe umaknil nekaj slabše prodajanih modelov.

V velikem evropskem načrtu Ford uvaja poseben program, ki bo dovolil delavcem, da na lastno željo zapustijo podjetje. S to potezo naj bi po prvih izračunih prihranili približno 180 milijonov evrov letno ter hkrati bistveno izboljšali nivo učinkovitosti.

Pri modremu ovalu so še sporočili, da bodo iz ponudbe umaknili nekatere manj profitabilne modele. Proizvodnjo modela Ka bodo zaključili ob koncu leta, zato je slednji prvi na seznamu za odpis. Povsem nova generacija naj bi na ceste zapeljala leta 2019, a bo povsem drugačna kot aktualni malček. Novo strategijo, kjer se bodo preusmerili v razvoj in prodajo križancev in terencev, so napovedali že septembra. Modelom EcoSport, Kuga in Edge se bosta pridružila še dva nova križanca, ki bosta slonela na Fiesti in Focusu.

Ameriški proizvajalec vozil želi v letu 2016 povečati zaslužke ter z bolj direktno prodajno strategijo, emocionalnimi modeli, izboljšano znamkino komunikacijo in večjo učinkovitostjo graditi na svoji strukturi in uspešnosti. Jim Farley, vodja evropske veje Forda, je ob objavi novice dejal: ”V zadnjih treh letih je Ford Europe izboljšal svoje posle na vseh področjih in se dvignil iz visoke izgube 259 milijonov dolarjev v dobičkonostnost v letu 2015. To je dober prvi korak.”

Pri podjetju so potrdili prihod sedmih novih oziroma osveženih modelov v letu 2016, med njimi je že težko pričakovani Focus RS. V razvoju je že električna različica Focusa, do leta 2020 pa naj bi imel Ford v svoji ponudbi kar 13 električnih vozil. S tem bi celotno modelno paleto sestavljalo približno 40 odstotkov električnih vozil.

Rast pričakujejo tudi pri modelih, opremljenih s štirikolesnim pogonom. Trenutno ima možnost štirikolesnega pogona osem modelov, zato želijo v letošnjem letu prodati 140.000 vozil z nameščenim štirikolesnim pogonom. Ford bo hkrati širil svojo prestižno linijo Vignale, v kateri je zaenkrat edini predstavnik Mondeo Vignale, kmalu pa naj bi se mu pridružil še S-MAX Vignale.

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar. Foto: Gašper Pirman.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Ford v boju za profitabilnost v Evropi ukinja modele in zmanjšuje število zaposlenih"


Firediver
4 leta 5 meseci nazaj

A doslej Ford ni dovolil, da lahko delavci odidejo na lastno željo? So delavci služili dosmrtno (no ja “dopenzije”) kazen v tovarni? Uauu, to pa je ultraturbokapitalizem!

 
Do 10-odstotne rasti brez dodatnega zaposlovanja
Prenova prinaša Opel Mokki dodaten X