Novice

Bodo kamere nadomestile vzvratna ogledala?

Pri Audiju in Mercedes-Benzu se na ključnih trgih na vso moč trudijo prepričati zakonodajalce , da bi bilo v bližnji prihodnosti pri avtomobilih moč nadomestiti vzvratna ogledala s kamerami.

Na letošnjem avtomobilskem salonu v Frankfurtu je Audi predstavil konceptnega športno uporabnega e-tron Quattra, ki naj bi se leta 2018 kot serijski model (po vsej verjetnosti z označbo Q6) že pojavil s pogrezljivimi kamerami, ki bodo nadomestile ogledala. Ulrich Hackenberg, ki je bil do afere Dieselgate prvi mož Audija, ob tem dodaja, da je med pravnimi organi veliko zanimanja za omenjeno novotarijo, saj gre za izboljšavo ene izmed varnostnih komponent avtomobila.

Nenazadnje omenjena tehnološka inovacija, ki vozniku namesto zunanjih ogledal posreduje zadenjsko sliko, pripomore tudi k zmanjšanju zračnega upora avtomobila ter posledično k zmanjševanju porabe goriva. Tako se lahko konceptni Audi e-tron Quattro pohvali z vrednostjo zračnega koeficienta 0.25, kar je izjemno dober rezultat za športno uporabno vozilo.

Poleg Audija se za odpravo zunanjih ogledal trudijo tudi pri Mercedes-Benzu, kar so predstavili na primeru prototipa IAA, ki se lahko pohvali še z manjšim koeficientom zračnega upora (0,19) kot e-tron Quattro.

Avtomobilizem.com (Vir: Automotive News Europe. Foto: Audi, Mercedes-Benz.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Škoda Fabia Combi z novim družinskim članom
Nissan je pripravljen na Tokio