Novice

Volkswagen dvakrat najhitrejši na Pike’s Peak

Minuli konec tedna je skupina Volkswagen dosegla dva časovna rekorda pri vzponu na ameriški vrh Pike’s Peak.

Leta 2013 je Sebastien Loeb z dirkalnikom Peugeot 208 T16 dosegel do par dni nazaj veljaven časovni rekord vzpona na omenjeni vrh. Ta je znašal točno 8 minut in 13,878 sekund. Pet let kasneje je rekord padel, bistveno izboljšati pa ga je uspelo Volkswagnu s prototipnim dirkalnikom I.D. R. Romain Dumas je omenjeni rezultat izboljšal za več kot 16 sekund, saj je do vrha rabil vsega 7 minut in 57,148 sekund. Pomen tega dosežka je še toliko večji, saj ne gre le za bistveno izboljšanje prejšnjega rekorda, ampak predvsem za dejstvo, da je to Nemcem uspelo z električno gnanim dirkalnikom. Da je ta dosežek nekako razumljiv, pričata podatka, da gre za manj kot 1.100 kilogramov težak bolid s kar 680 konjskimi močmi. Ne glede na to so Nemci ta dosežek pograbili in ga že s pridom uporabljajo za utiranje poti njihovih električnih modelov I.D.

Drugi rekord je padel v kategoriji serijskih cestnih terencev, v kateri je Rhys Millen, prvak v kategoriji Rallycross in še eden od veteranov vzpona na Pike’s Peak, postavil rekord 10 minut in 49 sekund s skoraj povsem serijskim Bentleyem Bentaygo. Dotičnemu modelu so zaradi izpolnjevanja zahtev dirkaškega pravilnika »minimalno« dodelali kabino (vgradnja varnostne celice, odstranitev zadnje sedežne klopi, namestitev varnostnega sistema za gašenje). Vzpon na vrh je Rhysu uspel po zaslugi več kot 600-»konjske« zaloge moči v nosu, ki je omogočala, da se je dobre dve toni in pol težka Bentayga vpenjala na vrh s povprečno hitrostjo preko 106 km/h.

Tudi Bentley bo hitro vnovčil ta dosežek, saj je že pripravil in petičnim kupcem ponudil omejeno serijo desetih Bentayg Pike’s Peak Limited Edition. Obarvane so v kontrastni dvobarvni kombinaciji limete in črnine zunaj in znotraj avta, opremljene z 22-palčnimi platišči Pike’s Peak ter napisi Pike’s Peak na prednjih blatnikih in na armaturni plošči. Za razliko od dirkaško nadgrajene izvedenke bo omejena serija Bentayga imela zadnjo klop, varnostne kletke in drugih varnostnih elementov dirkalnika pa v njej ne bo.

Tokratna dirka na vrh Pike’s Peaka je bila že 96. po vrsti, dogodek je pa na sporedu skoraj nepretrgoma že vse od leta 1916 naprej. V tem času je sam vzpon zaznamovalo več sprememb, od katerih je najbolj očitno tlakovanje ceste, ki je bila stoletje nazaj v celoti makadamska, zdaj pa je že vrsto let v celoti asfaltirana.

Avtomobilizem.com (Vir: Motor Trend. Foto: Volkswagen, Bentley.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Francoski dostavniški trojček
Bodo pametni telefoni izpodrinili avtomobilske ključe?