Novice

Boeingov avtonomni PAV prvič uspešno poletel

PAV ali na dolgo Passenger Air Vehicle je Boeingova ideja avtonomnega zračnega plovila za prevoz potnikov prihodnosti. Z njim merijo v premožno klientelo, ki se postopoma vse bolj očitno zagreva za »leteče« avtomobile.

Kot dokazuje video, so z njihovim prototipom prvič uspešno poleteli. No, pravzaprav samo navpično vzleteli in ponovno pristali, a tudi to je nekaj. Podobno kot pri vseh razvojnih aktivnostih vsak, še tako majhen korak, predstavlja velik mejnik in očitno potrditev dotlej opravljenega razvojno raziskovalnega dela.

V tem primeru naj bi PAV letel vsega skupaj samo 60 sekund, kar se laikom morda ne bo zdelo omembe vrednega. Očitno so si Američani za prvi preizkus zadali samo naslednji preizkus; vzlet, dvig na določeno višino, stabilno lebdenje, nadzorovan spust in uspešen pristanek. Upoštevajoč, da PAV v navpični smeri žene kar osem med seboj neodvisno krmiljenih električno gnanih propelerjev, je to vseeno dosežek vreden omembe.

 

Ob tem dogodku je Boeingov šef tehničnega razvoja Greg Hyslop povedal, da so v enem letu uspeli priti iz koncepta na risalnih mizah do delujočega prototipa. Zagotovil je seveda, da s tem še zdaleč niso zaključeni poskusni poleti, saj se bodo v nadaljevanju posvetili prehodu iz tako imenovane faze helikopterskega letenja v fazo letalskega letenja, kjer zagotavljajo potrebni vzgon vozilu krila kot pri letalu in ne propelerji kot pri helikopterju. Najtrši trn v peti razvojnikov naj bi bili ravno prehodi iz ene v drugo fazo in nazaj. Končni cilj namreč še naprej ostaja, da bi bil PAV osebni avto, ki bi zmogel voziti kot avto, leteti kot letalo in vzletati ter pristajati kot helikopter.

In še nekaj tehničnih podrobnosti: gre za 9,14 metra dolg, 8,53 metra širok električno gnan »leteči avto« z dometom do 80 kilometrov. Z njim želi Boeing ponuditi trgu svojo idejo v razredu transportnih vozil za osebne potrebe, ki mu poznavalci napovedujejo izjemen dvig priljubljenosti in iskanosti v (baje) ne tako zelo oddaljeni prihodnosti. Glede na naraščajočo gostoto običajnega prometa si kar predstavljamo, da bodo premožnejši hitro pograbili tovrstno opcijo. Navsezadnje jim bo omogočila logičen obvoz vse pogostejših cestnih zastojev s preprosto uporabo tretje prostorske dimenzije – po zraku.

Avtomobilizem.com (Vir: Motor Authority. Foto in video: Boeing.)

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Boeingov avtonomni PAV prvič uspešno poletel"


xxl
5 leta 2 meseci nazaj

Kaj pa mi kateri ne prenesemo letenja?

Locher
5 leta 2 meseci nazaj

Mislim, da so skrbi odveč. Zaradi vse dražje energije bo postal problem premikanje po tleh, kaj šele letenje.

 
Pogled v notranjost pete generacije Renaulta Clio
Je Ford patentiral pogon hibridnega Mustanga?