Novice

Je Ford patentiral pogon hibridnega Mustanga?

Patentne skice in tudi sam opis patenta prikazujejo V8 agregat, dva elektromotorja privijačena levo in desno na bencinski agregat in dodatni elektromotor/elektrogenerator vgrajen med osemvaljnik in menjalnik.

Kako zagotoviti štirikolesni pogon modelom, ki v prednjem delu konstrukcijsko nimajo ali imajo zelo malo prostora za namestitev običajnega mehanskega štirikolesnega pogona z razdelilnikom za menjalnikom, dodatnim diferencialom za prednji kolesi in polgredema zanju?

Fordova ideja, namenjena zaščiti s patentom, vključuje vzdolžno nameščen osemvaljni agregat, ki je preko menjalnika povezan z zadnjim parom koles. Med menjalnik in motor nameščen elektromotor/elektrogenerator naj bi pri tem igral ključno vlogo pri krmiljenju sistema in zagotavljanju, da za njegovo delovanje ni potrebna baterija nesmiselno velike zmogljivosti. Slednji naj bi namreč, v odvisnosti od izbranega režima delovanja hibridnega sistema, bencinskemu agregatu v funkciji elektromotorja pomagal pri polnem pospeševanju avta ali pa v funkciji generatorja del »odvečne« pogonske sile izrabil za proizvajanje elektrike. Ta bi se, zopet v odvisnosti od voznih okoliščin, ali shranjevala v bateriji ali pa bi jo krmilna pamet usmerila do obeh elektromotorjev za pogon prednjih koles.

Ford pri tem v patentni prijavi piše o številnih različnih možnih uporabah naštetih elementov v sistem, ki bi povečeval učinkovitost izrabe energije, varnost med vožnjo preko izboljšane trakcije in nenazadnje tudi izboljšal zmogljivosti. V patentni prijavi je opisano, da bi znal sistem gnati avto tudi samo z enim prednjim kolesom, a pri tem istočasno piše, da bi za zagotavljanje elektrike slednja prihajala iz centralnega elektromotorja/elektrogeneratorja. Tovrsten opis razumemo, kot da ne gre za priključni hibrid temveč za običajni hibridni sistem, kjer za dejansko vožnjo avta bencinski motor na nek način vedno zagotavlja glavnino pogonske energije za premikanje vozila.

Ta opazka gre lepo skupaj tudi s Fordovo napovedjo hibridnega Mustanga za prihodnje leto. Zanj so namreč v enem od napovedi govorili, da bo ohranil V8 motor, a bo ta premogel več navora v spodnjem delu območja motornih vrtljajev. Nekaj kasneje so sicer to napoved spremenili v izjavo, da bo Mustang Hybrid razpolagal z zmogljivostmi V8 motorizacije. Ravno zaradi nje je stroka začela špekulirati, da ga bo gnal 2,3-litrski EcoBoost štirivaljnik, ki naj bi mu v pogonski sklop primaknjen elektromotor/elektrogenerator pomagal do sistemske moči okoli 400 »konjev«. Čeprav je povsem možno, da bi Ford v aktualni generaciji Mustanga res ponudil trgu kaj takšnega, sami vseeno ocenjujemo, da tega ne bodo storili. Menimo, da bodo trgu vseeno ponudili hibridno tehniko v Mustangu z v tem patentu opisano tehnično rešitvijo. Navsezadnje ima brbotanje osemvaljnika svoje mesto med »Mustangofili«.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Avtomobilizem.com, patentna prijava Ford.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Boeingov avtonomni PAV prvič uspešno poletel
Voilà, to je novi Renault Clio