Novice

Boj za zabavo na zadnjih sedežih

Na prvi pogled se zdi čudno, da mora novi bavarski paradni konj serije 7 s ceno nad 100 tisočaki tekmovati z Applovo tablico za nekaj sto evrskih bankovcev. A se dogaja ravno to. Proizvajalci vozil so doumeli, da se jih ne primerja več le po lastnostih vozil, temveč tudi po napravah, ki so nameščene v naslonjalih sedežev.

V letu 2016 naj bi predvidoma prodali 259 milijonov tabličnih računalnikov*, s čimer bodo proizvajalci elektronike prvič v zgodovini presegli prodajo osebnih računalnikov. Precejšnje število teh tablic se bo vozilo tudi s potniki na zadnjih sedežih – za pomiritev nemirnih pamžev ali pa za zabavo zdolgočasenih podjetnikov.

Slednje s seboj prinaša velik izziv za proizvajalce vozil, ki so leta dobro služili z vgrajenimi TV zasloni. Premijski proizvajalci, za zaščito svojega posla in nadvlado nad sebi podobnimi, zato začenjajo s ponudbo integriranih tablic, ki se z vozilom razumejo precej bolje kot priljubljeni iPad.

Audi načrtuje prodajo tablice z lastnim logotipom v prenovljenem športnem terencu Q7. BMW je oblikoval polnilec za prilagojeno tablico, jo namestil na zadnjo klop serije 7 ter jo petičnežem ponudil v izbranih paketih za zabavo in udobje.  ”Želimo ostati v samem vrhu. Z inovacijami, zaradi katerih so tablice vse boljše, moramo izboljšati tudi način, na katerega naši sistemi delujejo v avtomobilu,” je ob tem povedal Jason Chan, strokovnjak za načrtovanje produktov v severnoameriškem delu znamke BMW.

Tablice v vozilih delujejo po enakem principu in so enakega videza kot običajne tablice. Uporabljajo Googlov opreracijski sistem Android ter omogočajo prenos aplikacij preko trgovine Google Play. Za dostop do spleta se lahko povežejo z dostopno točko Wi-Fi v avtomobilu.

Od tu naprej je razvoj za proizvajalce avtomobilov nekoliko bolj naporen: vpogled v elektroniko vozila, dostop potnikov do sistemov za navigacijo, upravljanje s stikali za odpiranje ali senčenje stekel, zamenjava stekel tabličnih računalnikov z varnostnimi, ki ustrezajo avtomobilskim standardom – le nekaj prilagoditev, s katerimi so pošteno podražili ceno sistema, ki ga bodo težko ponudili izven omejenega nabora najbolj luksuznih predstavnikov znamke, kot sta prej omenjeni Q7 in serija 7.

Kot je slikovito opisal Danny Shapiro, eden od direktorjev avtomobilskega oddelka podjetja Nvidia Corp., ki izdeluje procesorje za Audijevo tablico: ”Ljudje v enoprostorcih so pripravljeni kupiti trakove z ježkom in stvari namestiti na zadnji del vzglavnika,” ob tem pa dodaja, da se v takšni kulturi ne bo kaj dosti spremenilo brez poštenega znižanja cene.

Avtomobilizem.com (Vir: Automotive News. Foto: BMW.)

*Ocena svetovalnega podjetja Gartner Inc.

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
So stare zračne blazine prikriti morilci?
Tesla Model 3 prihaja marca