Novice

So stare zračne blazine prikriti morilci?

Po zloglasnih Takatinih varnostnih zračnih blazinah so pri NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration) odprli še drugo preiskavo, povezano z okvarami zračih blazin. Problemi in nevarnosti so sicer podobne, vzrok pa bi znal biti povsem drug.

NHTSA se je lotila zanesljivosti varnostnih blazin podjetja ARC Automotive, vgrajenih v starejše modele Chrysler Town in Country ter Kia Optima. Pod drobnogledom je okoli pol milijona vozil, za razliko od Takatinega vprašljivega načrtovanja, izbire materialov in izdelave pa bi znala biti v tokratem primeru težava v staranju inflatorjev.

Medij TheDetroitBureau (TDB), ki se je lotil tematike nevarnosti starejših zračnih blazin, označuje zračne blazine v vojaški maniri kot naboje, ki jim natančno oblikovanje omogoča nadzor hitrosti in smeri eksplozije. V boju je eksplozija usmerjena na način, ki zaščiti tiste za njo, v primeru avtomobilskih zračnih blazin pa ustvari sprostitev plinov, ki izredno hitro napihnejo varnostno opremo potnikov. Pri Takati so se inflatorji v nekaterih starejših vozil sprožili preveč agresivno ter s tem, ob napihovanju zračne blazine, poskrbeli še za nevarno točo šrapnelov v potniškem prostoru.

Sodobna vozila na cestah zdržijo precej dolgo, v tem času pa so v njih vgrajene zračne blazine podvržene silovitemu tresenju, poskakovanju ter ekstremnim temperaturnim nihanjem – več kot dovolj dejavnikov, ki bi lahko vplivali na naravo uporabljenih eksplozivnih sredstev.

Avtomobilski analitik George Peterson je za TDB dejal: ”Logično lahko sklepamo, da se z leti te stvari pokvarijo,” njegove besede pa je potrdil tudi vodja NHTSA Mark Rosekind ter dodal: ”Vozila preživijo na cesti veliko več časa kot kdajkoli prej. Je zdaj problem v staranju? Gre za del preiskave, ki trenutno poteka.” Ameriški strokovnjaki za varnost medtem javnosti sporočajo, da naj seveda ne razmišljajo o deaktivaciji svojih zračnih blazin starejšega datuma, saj je precej bolj verjetno, da jih bodo slednje v primeru sproženja zavarovale kot pa jih poškodovale.

Preiskave so v teku, trenutno pa se zdi, da bi znala biti zgodba zračnih blazin še precej širša, kot se je zdelo v časih afere Takata.

Avtomobilizem.com (Vir: Autoblog. Foto: Takata.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Borgward v Frankfurt s prvim novodobnim vozilom
Boj za zabavo na zadnjih sedežih