Novice

Borgward ponovno v stečajnem postopku

Po skoraj osmih letih od ponovnega obujenja gre nemška znamka z dolgoletno tradicijo zopet v stečaj.

Korenine nemške znamke Borgward segajo v leto 1919, ko jo je ustanovil inženir Carl F. W. Borgward, pod njenim okriljem pa je do stečaja v letu 1961 potekala proizvodnja vozil in motorjev blagovnih znamk Borgward, Goliath in Lloyd. V določenem obdobju je bil Borgward tretji največji avtomobilski proizvajalec v Nemčiji, kupce pa so razveseljevali z atraktivnimi modeli, kot je naprimer Isabella iz petdesetih let prejšnjega stoletja. Leta 2015 so za njegovo ponovno oživitev poskrbeli v Fotonu, enemu od podjetij kitajske avtomobilske skupine BAIC, ki je sicer v lasti kitajske države.

Po ponovni obuditvi so pri znamki Borgward po letu 2016 predstavili paleto križancev, vendar se je žal prodaja v preteklem letu s prodanimi 3.600 vozili drastično znižala v primerjavi z letom 2019, ko so prodali 55.000 vozil. Lani so posledično pridelali izgubo v višini približno 640 milijonov evrov, kar presega celotne izgube podjetja med letoma 2016 in 2018.

Podjetje Foton, ki si lasti največji delež podjetja Borgward, naj bi že leta 2018 načrtoval prodajo 67-odstotnega deleža nemškega podjetja z namenom nadaljnjega financiranja. Predstavniki kitajskega podjetja so sedaj potrdili, da je na sodišču v Pekingu že novembra stekel stečajni postopek, ki je trenutno v fazi pridobivanja odobrenj sodišča za likvidacijo premoženja podjetja Borgward.

Avtomobilizem.com (Vir: Motor Authority. Foto: Borgward.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Platforma MEB ostaja tudi po letu 2025
Toyota C-HR Prologue napoveduje novo generacijo drznega križanca