Novice

Bosch nad bleščanje sonca z inteligentnim virtualnim senčnikom

Skozi več kot stoletje dolgo zgodovino avtomobilov so bile določene komponente deležne izdatnejših razvojnih korakov, medtem ko so druge ves ta čas ostale praktično nespremenjene. Sončni senčniki za voznika in sovoznika nedvomno sodijo v drugo kategorijo.

Pri Boschu so sklenili narediti konec temu in prikazali koncept virtualnega senčnika (Virtual Visor).

Sestavljajo ga prosojen LCD panel, kamera usmerjena v voznika ter krmilna enota z vgrajeno umetno inteligenco sledenja človeškemu obrazu in sistemom za analizo svetenja sonca na obraz. Algoritem analizira položaj voznikovih oči in moč sončnih žarkov ter na osnovi tega aktivira lokalno zatemnitev zaslona samo v predelu voznikovih oči. Preostali del senčnika ostane takrat popolnoma prosojen in ne ovira pogleda naprej.

Nemci so virtualni senčnik že predstavili na sejmu zabavne elektronike CES v Las Vegasu, za njegovo inovativnost pa so mu organizatorji podelili tudi priznanje za najboljšo inovacijo.

Bosch je sporočil, da išče potencialni interes avtomobilskih proizvajalcev s ciljem razvoja koncepta do serijske zrelosti in vgradnje v bodoče modele. Ali oziroma če je že naletel na primernega partnerja, ne poročajo.

Avtomobilizem.com (Vir: Autoblog. Foto in video: Bosch.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Bosch nad bleščanje sonca z inteligentnim virtualnim senčnikom"


4 leta 3 meseci nazaj

Eden izmed redkih pametnih “pametnih” dodatkov.

 
Sony presenetil s konceptom električnega avtomobila
Hyundai in Uber v ponudbo transportnih storitev z letečimi taksiji