Novice

Brez skrbi v hladna zimska jutra

Nizke zimske temperature jo lahko zagodejo uporabnikom vozil z dizelskim motorjem. Zaradi njih lahko pride do motenj ali celo popolne odpovedi delovanja motorja. Ker si nihče ne želi v mrazu ostati z avtomobilom na cesti, je dobro vedeti, kaj povzroča tovrstne težave, kaj je z njimi povezano in predvsem kako se jim izogniti.

Dizel pozimi

Če do težav pri delovanju motorja pride v ostrih zimskih razmerah je to že lahko znak »zimskih » motenj v napajalnem sistemu. Te lahko zaznamo z oteženim zagonom motorja, lahko pa do njih pride šele med vožnjo (cukanje, izguba moči ipd.). Voznikom je ta težava običajno poznana pod imenom »zmrzovanje« dizla. Dejansko pa je to posledica njegove naravne sestave, povzročajo pa jo »parafini«, ki so sicer nepogrešljivi sestavni del dizla, saj zagotavljajo ustrezno nagnjenost goriva k samovžigu. Žal ti imajo le omejeno nizkotemperaturno obstojnost. Izločanje drobnih kristalov parafina v prvi fazi sicer še ne predstavlja ovire, ko pa se ti pričnejo združevati v večje, lahko njihova velikost preseže velikost filtrskih odprtin. To ima za posledico motnje v pretoku, posledično pa privede tudi do zastavitve pretoka.


Mejo zimske uporabnosti goriva določa t.i. filtrirnost goriva, izražena v °C. Pogosto se ta označuje s kratico CFPP (Cold Filter Plugging Point). Gre za laboratorijsko izmerjen podatek, medtem ko v naravnem okolju lahko do motenj pride tudi že nekoliko prej. Ob tem je dobro vedeti, da so objavljeni podatki o temperaturah zraka v nekem kraju izmerjeni na višini 1,5-2 metra, temperatura v višini rezervoarja za gorivo, ki je manj kot pol metra od tal, pa je lahko še občutno nižja (tudi do 5°C).


Brez naključij

Dizelsko gorivo Petrol Q max diesel je izdelano na osnovi najnovejših zahtev in dognanj pri razvoju dizelskih motorjev in s stališča zimske uporabnosti velja za visokokakovostno zimsko gorivo. Odlikuje se z nadstandardnimi lastnostmi, zagotavlja zanesljivo rabo v vseh voznih pogojih, preprečuje nastajanje oblog in dodatno ščiti motor, kar vse vpliva na njegovo življenjsko dobo in ekonomičnost.

Petrol Q Max diesel (2)

Uporaba še tako kakovostnega zimskega goriva pa ne zadošča, če ob tem zanemarimo ali ne upoštevamo nekaterih posebnosti dizla ter njegove zimske rabe.


– nizkotemperaturne lastnosti dizla se glede na letno obdobje spreminjajo, zato pozimi uporabljajmo izključno le zimski dizel ! Uporaba ali mešanje goriv različnih obdobij možnost nastanka zimskih težav občutno poveča.
– poskrbimo za redno servisiranje napajalnega sistema in po potrebi tudi za pravočasno menjavo filtra goriva;
– star, opešan ali okvarjen akumulator bo pozimi še prej odpovedal. Z njegovo pravočasno zamenjavo se bomo izognili marsikateri zimski težavi.


Gorivo lahko pred mrazom zaščitimo tudi sami. Z zaščito najbolj izpostavljenih delov rezervoarja in cevovodov (kjer je to možno) bomo ohlajanje goriva upočasnili. To še posebej velja ob nočnem parkiranju vozila na temperaturno zelo izpostavljenih lokacijah.
Ob napovedi izjemno nizkih temperatur (pod -18°C) obstaja tudi možnost uporabe namenskih aditivov za izboljšanje filtrirnosti.  Bistvena pri tem je njihova pravočasna uporaba – ko je gorivo še bistro, saj učinkujejo le preventivno. Ob uporabi na gorivu, kjer je že prišlo do motenj ali odpovedi motorja ti nimajo učinka.

Zavestna izbira

Ključna pri zagotavljanju varne in zanesljive rabe dizla v zimskem času sta tako uporaba kakovostnega zimskega goriva kot tudi redno vzdrževanje vozila. Z uporabo visokokakovostnega zimskega goriva Petrol Q max diesel je prvi pogoj vsekakor izpolnjen. Z njim poskrbimo tudi za izboljšano zaščito motorja, nižje emisije škodljivih spojin v okolje in nenazadnje tudi izboljšano ekonomiko obratovanja. Če ob tem nekaj pozornosti pred zimo posvetimo tudi svojemu vozilu, nas tudi zahtevnejše zimske razmere ne bodo presenetile.

Želimo vam varno zimsko vožnjo!

Vir in foto: Petrol.

Mnenja uporabnikov

6 komentarjev za "Brez skrbi v hladna zimska jutra"


Gosic
5 leta 4 meseci nazaj

To niso novice, to je reklama.

vuli
5 leta 4 meseci nazaj

kaj pomaga, ko pri cca -14C tudi ta famozni winter diesel zmrzne oz se spremeni v med.

Fnatic
5 leta 4 meseci nazaj

Zdaj sem pa pomirjen. Samo na Petrol moram it tankat, pa bo vse ok.

5 leta 4 meseci nazaj

Reklama Petrola. Hvala lepa. S Petrolovo nafto avto 4x ni vzgal v prvem poskusu,porabljal je v povprecju 6.5l nafte na 100 km. Zdaj z MOL-ovo nafto avto vziga brez tezav in poraba je padla na 5.8.

xxl
5 leta 4 meseci nazaj

Buče. Naredil z dizli čez milijon km, tankal vsepovsod, največ na Petrolu, nikoli nobenih razlik in problemov.

mrtwelvetrees
5 leta 4 meseci nazaj

Niso vsi dizlski agregati enaki. To je lih tako kot če bi primerjal gume med seboj.

 
Več kot tisoč konjev za Aston Martin Valkyrie
Površine notranjosti avtomobila bodo lahko kmalu še uporabnejše