Novice

Več kot tisoč konjev za Aston Martin Valkyrie

Zdaj je uradno, Aston Martin je po številnih dražljajih končno potrdil potenco dvanajstvaljnika, namenjenega njihovemu hiperšportniku Valkyrie.

Nazivna moč 6,5-litrskega dvanajstvaljnika, ki ga je Aston Martin razvil v sodelovanju s Cosworthom, bo točno 745 kilovatov ali bolj domačih 1013 »konj«. To se prevede v specifično moč 114,7 kW/liter oziroma 155,9 KM/liter. Podatek, da dosega to zmogljivost brez vsakršne nadtlačne pomoči turbopuhala ali mehanskega puhala, bo dodatna potrditev o ultimativnem dosežku stanja tehnike, ki po besedah Andyja Palmerja, vodje upravnega odbora Aston Martina, najbrž ne bo nikoli presežen. Glede na to, kam se motorji z notranjim zgorevanjem razvijajo, je čisto možno, da ima pogumna izjava gospoda Palmerja podlago.

Kakorkoli že, dvanajstvaljnik se ima za ta rezultat zahvaliti predvsem doseganju za »civilne« avte neverjetno visokih motornih vrtljajev. Motor se zmore namreč zavrteti kar do 11.100 vrt/min. Je pa treba razumeti, da je atmosferski zasnovi motorja primeren nazivni navor s 740 Nm. Vrednost, ki deluje ob navedeni največji motorni moči, razmeroma skromno.

Motor je bil jasno zasnovan z mislijo na najmanjšo lastno maso, zato so Angleži pri njegovem snovanju posegli po številnih lahkih, a izjemno togih snoveh in izrednim okoliščinam delovanja prilagojenim ravno tako izredno ozkih tolerancah. Na njem tako elementi iz ogljikovih vlaken, titana aluminija in drugih lahkih snovi na ravno pravšnjih mestih niso nič nenavadnega. Končni rezultat s suho maso motorja 206 kilogramov je lahko Aston Martinu upravičeno v ponos.

Seveda pa bencinski agregat ni vse, kar bo gnalo Valkyrie. Dvanajstavaljnik bo namreč del hibridnega pogonskega sklopa, ki naj bi po nekaterih špekulacijah skupaj ponujal v uporabo 1.145 »konj«. Angleži pri tem poudarjajo, da bo navkljub izjemnim zmogljivostim agregat z lahkoto izpolnil vse zahteve glede čistosti njegovega izpuha.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Aston Martin.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Včeraj varno, danes nevarno
Brez skrbi v hladna zimska jutra