Novice

Površine notranjosti avtomobila bodo lahko kmalu še uporabnejše

Canatu je finsko visokotehnološko podjetje, ki razvija rešitve, s katerimi naj bi notranje površine avtomobila poleg lepega videza dobile še dodatno uporabnost.

Razmišljanje gre v smeri, da bodo prihodnje generacije avtomobilov vedno bolj tehnološko dovršene, posledično pa naj bi večino notranjih površin pokrivali materiali, ki bi omogočili večjo funkcionalnost. Pri podjetju so v ta namen razvili material Carbon NanoBud, ki naj bi ga bilo možno raztezati preko 200 odstotkov prvotne velikosti in ga upogibati ali oviti v radiju, manjšem od 1 mm.

Finsko tehnološko podjetje Canatu je pred 14 leti ustanovila skupina profesorjev z univerze Aalto. Iz začetne akademske usmerjenosti, raziskovanj materialov in pridobivanja patentov, se je po letu 2010 začela razvijati še poslovna plat podjetja. Sodelujejo z mnogimi znanimi imeni avtomobilske industrije. Z Daimlerjem razvijajo koncept vratnih oblog, s pomočjo katerih upravljamo stekla in nastavitve sedežev, površina pa ostane zatemnjena, kadar ni v uporabi.

Iščejo tudi rešitve, kako bi v avtomobilske površine, prevlečene z usnjem, vgradili funkcionalnosti zaslonov na dotik in razvijajo tehnologijo, ki bi preprečila rošenje in zmrzovanje tipal lidar z minimalno porabo električne energije, kar je še posebej pomembno pri električnih avtomobilih. Na letošnjem salonu potrošniške elektronike CES v Las Vegasu so prejeli nagrado za 3D površino na dotik, ki so jo razvili skupaj s podjetjem Continental, sodelujeta pa tudi podjetji Faurecia in Denso, ki sta med lastniki njihovih delnic.

Po prihodu izvršnega direktorja Juhe Kokkonena v letu 2016 se je podjetje še dodatno osredotočilo na področje avtomobilske industrije. Po njegovih besedah so pogovori z dobavitelji avtomobilske industrije stekli v letu 2016, leto kasneje pa so se pričela prva vlaganja v njihovo podjetje. Glede na cikel uvajanja novih rešitev v serijsko proizvodnjo, pa pričakujejo, da bodo v roku dveh let pričeli poslovati z dobičkom.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops, Automotive News. Foto: Canatu.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Brez skrbi v hladna zimska jutra
Infiniti bo predstavil vizijo njihovega prvega električnega križanca