Novice

Byton K-Byte je koncept električne limuzine

Kitajski Byton je predstavil svoj drugi koncept, električno limuzino, opremljeno s tehniko, ki podpira četrto stopnjo avtonomne vožnje.

Byton pri tem suvereno napoveduje, da bo že čez štiri leta K-Byte zapeljal v prodajne salone kot serijski izdelek. Da je v teh napovedih zelo verjetno nekaj resnice, pritrjuje tudi informacija o pridobljeni investiciji s strani Contemporary Amperex Technology. Velik kitajski proizvajalec baterij je namreč v sklopu drugega investicijskega kroga privolil primakniti kar 500 milijonov dolarjev. Byton napoveduje, da bodo s tem denarjem lahko predvsem držali strošek baterij bistveno bolj pod nadzorom kot doslej, a glede na naravo posla investitorja se zdi bolj verjetno, da so si z njim priskrbeli strateškega partnerja, kot da bodo sami razvijali baterije ali jih celo proizvajali.

Ker niso Kitajci razkrili nikakršnih tehničnih podatkov o K-Byte, se zdi, da služi študija bolj prikazu, kako zmorejo vključiti tipala avtonomnega sistema na prefinjen način v zunanjo podobo avta. Ob tem gre verjetno tudi za demonstracijo, da znajo in zmorejo razviti limuzino na enaki tehnični osnovi kot jo uporablja M-Byte, njihov prvotno predstavljeni model električnega terenca. Ob najavi K-Bytea so napovedali tudi, da že delajo na tretjem modelu, sedemsedežnem enoprostorcu, ki ga bo jasno prav tako gnala elektrika.

Čeprav Byton molči o tehničnih podatkih 4,95 metra dolgega K-Bytea pa lahko, upoštevajoč deljenje platforme, z veliko gotovostjo ugibamo, da bo K-Byte, enako kot M-Byte, gnala kombinacija 270-»konjskega« elektromotorja spredaj in 470-»konjskega« elektromotorja na zadnji osi . Zmogljivosti v dno avta nameščene baterije naj bi bilo pri tem v primeru šibkejše različice dovolj za največ 400 kilometrov vožnje (oziroma 500 kilometrov v verziji z večjo baterijo).

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar. Foto: Byton.)

 

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Opel v razvoj novih bencinskih motorjev za skupino PSA
Nihče ga ne potrebuje, a si ga vsi želimo