Novice

Opel v razvoj novih bencinskih motorjev za skupino PSA

Na Oplovem dogodku Techday so v njihovem razvojnem centru v Rüsselsheimu predstavili načrte za prihodnost. Med drugim so razkrili, da bodo prevzeli razvoj nove generacije štirivaljnikov za skupino PSA.

Razvoj nove generacije motorjev predstavlja prispevek znamke skupini, katere del je postala v lanskem letu. Z uporabo platform CMP (Common Modular Platform) in EMP2 (Efficient Modular Platform), posamičnih delov elektronike in delov pogonskega sistema, ki so jim na voljo po združitvi, naj bi po drugi strani prihranili med 20 in 50 odstotki stroškov za razvoj.

Podrobnosti sicer še niso razkrite, so pa pri Oplu potrdili, da bodo novi štirivaljniki uporabljali najsodobnejše tehnologije neposrednega vbrizga, prilagodljivega upravljanja ventilov in prisilnega polnjenja. To jim bo omogočilo visok izkoristek in skladnost z najstrožjimi ekološkimi standardi, prav tako pa naj bi bili optimizirani za delovanje v kombinaciji z elektromotorji. Tako se bodo lahko uporabljali tudi kot del hibridnih pogonskih sistemov. Trenutno razvijajo štirivaljni motor na osnovi 1.6-litrskega aluminijastega motorja PureTech, ki se uporablja v skupini PSA in je med drugim že četrtič zapored dobil nagrado za motor leta. Motorji bodo na voljo pri vseh znamkah skupine PSA na trgih Kitajske, Evrope in Severne Amerike, z njihovo uporabo pa naj bi pričeli v letu 2022. Skupina PSA je sicer na lokaciji v Rüsselsheimu, kjer poleg zgoraj omenjenih motorjev razvijajo tudi lahka gospodarska vozila, ustanovila kar 15 kompetenčnih centrov, v katerih bodo razvijali vse od vodikovih in gorivnih celic pa do sedežev.

Na dogodku so najavili tudi prihod nove generacije Corse, ki bo luč sveta ugledala prihodnje leto. Zasnovana bo na arhitekturi CMP in bo na voljo tudi v električni različici. Izdelovali naj bi jo v španskem proizvodnem obratu v Zaragozi.

Podpredsednik oblikovalskega oddelka pri Oplu Mark Adams je dogodek izkoristil še za najavo novega Oplovega koncepta, ki bo razkrit kasneje v letošnjem letu, po njegovih besedah pa naj bi z njim pokazali “obraz, kakršnega si resnično želimo za našo znamko.”

Avtomobilizem.com (Vir: Opel, Carscoops, Reuters. Foto: Opel.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Opel v razvoj novih bencinskih motorjev za skupino PSA"


a4
5 leta 10 meseci nazaj

mene zanima samo zanesljivost in ta se žal pokaže šele čez 5 let

 
Volkswagnu milijardna kazen za dizelsko afero v domači Nemčiji
Byton K-Byte je koncept električne limuzine