Novice

Cayenne Coupe: tudi Porsche se ni mogel upreti skušnjavi

Ljudje so se leta nazaj spraševali o koncu sveta, ko je Porsche najavil svoj prvi terenski model Cayenne. Prevrtimo čas hitro naprej na današnji dan, ko gresta Nemcem najbolje v denar ravno oba športna terenca. Zakaj torej ne bi imeli še enega? Predstavljamo vam Porsche Cayenne Coupe.

Očitno je Porsche ocenil, da je pravi čas in je prav tretja generacija Cayenna tista, s katero lahko tudi sami vstopijo v razred tako imenovanih kupejevskih cestnih terencev. Kategorija, ki jo je kakšnih deset let nazaj presenetljivo uspešno sprožil BMW z X6 in sta mu sledila tako Mercedes-Benz z GLE Coupejem kot tudi Audi z Q8, dobiva tako še enega igralca.

Ob tem, da ohranja »kupe« vse bistvene tehnične lastnosti običajnega Cayenna, naj bi mu oblikovalci vdahnili še več dinamike in agresivnosti, z novimi tehničnimi podrobnostmi pa naj bi se pozicioniral na trgu kot bolj progresivna, atletska in čustvena različica Cayenna ter nenazadnje tudi med velikimi cestnimi terenci na splošno.

Glavne razlike v primerjavi z že znano karoserijsko različico so nižje nameščeno prednje vetrobransko steklo, za 20 milimetrov nižji vrh strehe in »kupejevski« zaključek le te v podobi bolj položnega zadnjega stekla. Spremenjeni liniji strehe so prilagodili tudi okvirje vrat, zadnji blatnik, zadaj pa so registrsko tablico premaknili nižje v odbijač. V prtljažna vrata so vdelali aktivni spojler, ki se pri hitrostih nad 90 km/h podaljša za 135 mm ter zagotavlja več pritiska ob tla na zadnji osi

V strehi je serijsko vgrajeno panoramsko strešno okno, proti doplačilu pa steklo lahko nadomestijo lažja in »športnejša« ogljikova vlakna. Tovrstna streha je (zaenkrat) omejena samo na Cayenne Coupe, dobavljiva pa je v kombinaciji s katerimkoli od skupno treh paketov dodatkov, ki vključujejo tudi tiste iz nabora Sport Design. Slednji tako poleg strehe vključujejo še recimo 22-palčna platišča GT Design, sedeže s posebno tkanino na sredinskem delu, vložke iz alkantare v kabini. V kombinaciji s Cayenne Coupe Turbo pa tovrsten paket primakne še športen izpušni sistem.

Cayenne Coupe je serijsko opremljen tudi z aktivnim vzmetenjem PASM (Porsche Active Suspension Management). Brez posebnega doplačila je v avtu nameščen Sport Chrono paket in dodana 20-palčna kolesa. Ob prednjih v osem smeri nastavljivih sedežih je zadja klasična sedežna klop, a si lahko kupci namesto nje, kot neplačljivo opcijo, izberejo tudi udobna ločena sedeža.

Tudi sicer so Nemci položaj sedenja v Cayennu Coupe spustili za 30 mm nižje kot v navadni različici, kar je zelo verjetno narekovala nižja streha nad glavami zadnjih potnikov. Za sedeži se skriva konkreten 625-litrski osnovni prtljažnik, ki ga je z zlaganjem naslonov moč povečati na 1.510 litrov

Ob začetku prodaje bosta na voljo samo dve motorizaciji. Vstopni Cayenne Coupe bo gnal trilitrski V6, podprt s turbopomočjo in največ 340 KM moči ter 450 Nm navora. Te zmogljivosti se na cesti prevedejo v pospešek do sto v 5,7 sekunde (5,6 sekunde v kombinaciji s športnim paketom dodatkov) in največjo hitrost 243 km. Vrh ponudbe predstavlja Cayenne Coupe Turbo, ki ga žene štirilitrski V8, dve turbopuhali pa mu pomagata do največ 550 KM in 770 Nm. Klasični šprint do sto znaša pri Turbu 3,9 sekunde, njegova največja hitrost pa 286 km/h.

Prodaja Cayenna Coupe steče konec maja letos. Zaenkrat so znane nemške cene in sicer 83.771 € za vstopni Coupe ter 146.662 € za izvedenko Turbo. Prvi je s tem v Nemčiji dražji od navadnega Cayenna za slabih devet evrskih tisočakov, drugi pa za »samo« slabih osem tisočakov.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Porsche.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Cayenne Coupe: tudi Porsche se ni mogel upreti skušnjavi"


Ivan36
5 leta 1 mesec nazaj

Končno spet en lepo oblikovan CSUV! Pa še prostoren je, ker je enak kot večji brat. Všeč mi je pa izbira 2h sedežev zadaj za 0€ namesto klopi za 3.

 
Škoda do leta 2023 z množico novih modelov
Land Rover dobil tožbo proti podjetju Landwind