Novice

Land Rover dobil tožbo proti podjetju Landwind

Kitajski Landwind in britanski Land Rover sta bila precej časa v sporu zaradi kitajske kopije modela Evoque.

Sodišče v Pekingu je razsodilo, da je podjetje Jiangling, kot lastnik znamke Landwind, pri modelu X7 uporabilo pet oblikovnih elementov modela Evoque brez dovoljenja podjetja Land Rover. Obenem so odredili, da mora kitajsko podjetje prenehati s proizvodnjo in prodajo omenjenega modela, britanskemu proizvajalcu pa naj bi bili dolžni izplačati še odškodnino.

Kitajska kopija modela Evoque je bila prvič predstavljena pod imenom Landwind X7 leta 2015 na avtomobilskem salonu Guangzhou Motor Show, kmalu zatem pa so pričeli s prodajo na kitajskem trgu. S ceno, trikrat nižjo, kot jo ima originalni model Evoque, je v kratkem času postal precej popularen med kupci na Kitajskem, kar je le še dodalo sol na rano britanskega proizvajalca. Po skoraj triletni sodni bitki je slednji končno dobil vsaj malo zadoščenje.

Po besedah predstavnikov podjetja Land Rover naj bi bilo tokrat prvič, da je sodišče na Kitajskem podprlo pravice tujega predstavnika avtomobilske industrije. Keith Benjamin, vodja pravne službe pri avtomobilskem proizvajalcu Jaguar Land Rover, je po razglasitvi sodbe podal izjavo, v kateri pozdravlja tovrstno odločitev. Tokratna odločitev sodišča naj bi po njegovih besedah dodatno potrdila njihovo prepričanje v spoštovanje intelektualnih pravic pri kitajskih sodiščih ter dodatno utrdila zaupanje glede nadaljnjih investicij v tej državi.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Land Rover, Landwind.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Cayenne Coupe: tudi Porsche se ni mogel upreti skušnjavi
Norveški Oslo uvaja brezžično polnjenje taksi vozil