Novice

Škoda do leta 2023 z množico novih modelov

Na letni konferenci za medije je češki avtomobilski proizvajalec predstavil načrte za prihodnost ter najavil trideset novih modelov.

Do leta 2023 naj bi tako pri Škodi pripravili 30 novih modelov, od katerih naj bi jih bilo vsaj deset tako ali drugače elektrificiranih. Prva modela, ki bosta za svoj pogon uporabljala tudi električno energijo, prihajata že v letošnjem letu, saj nameravajo predstaviti električni mestni Citigo ter model Superb v različici priključnega hibrida. V prihodnjem letu pa nas čaka predstavitev prvega modela, zasnovanega na novi koncernski platformi MEB. Kupcem naj bi bil tako na voljo novi električni športni terenec, produkcijska različica koncepta Vision iV, ki so ga predstavili na letošnjem avtomobilskem salonu v Ženevi.

Poleg električnih modelov naj bi njihovo paleto zaokrožili še prenovljena različica njihovega najbolje prodajanega modela Octavia, kombilimuzinska Scala ter športni terenec Kamiq.

Za Škodo je bilo sicer leto 2018 rekordno, saj so s preko milijon in dvesto tisoč prodanimi avtomobili povečali prodajo za 4,4 odstotka v primerjavi z letom poprej. Tako še naprej ostajajo tretja največja znamka skupine Volkswagen, za Volkswagnom in Audijem.

Poleg prodajnih rekordov so preteklo leto pri Škodi zaznamovala tudi povečana vlaganja na področju raziskav in razvoja, saj naj bi si, po mnenju izvršnega direktorja Bernharda Maierja, s tem zagotovili dolgoročno prihodnost. Znotraj skupine Volkswagen so prevzeli nekaj dodatnih zadolžitev, od regionalnega vodenja podružnic skupine v Rusiji in Indiji, kjer so odprli tudi novi tehnološki center, razvoja in proizvodnje modelov družine Volkswagen Pasat v njihovem proizvodnem obratu Kvasiny, do povečanja proizvodnih zmogljivosti v obratu, kjer proizvajajo modele različnih znamk koncerna. V skrbi za okolje naj bi vsi njihovi proizvodni obrati na Češkem v prihodnjih desetih letih postali CO2 nevtralni, polega tega pa so si zastavili cilj, da bodo njihovi avtomobili vsebovali kar največ delov, ki jih bo moč ponovno uporabiti. Škoda Scala naj bi tako že vsebovala kar 85 odstotkov sestavnih delov, ki naj bi jih bilo možno reciklirati.

Kot večina avtomobilskih proizvajalcev, orientiranih v prihodnost, se tudi pri Škodi spogledujejo z digitalizacijo in razvojem storitev mobilnosti, obenem pa si prizadevajo zmanjšati negativen vpliv na okolje.

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar, Škoda. Foto: Škoda.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Huayra Dragon bo najbolj nor Pagani doslej
Cayenne Coupe: tudi Porsche se ni mogel upreti skušnjavi