Novice

Čedalje popularnejši asistenčni sistemi

S sodobnimi varnostno asistenčnimi sistemi je opremljenih čedalje več novih avtomobilov. Sistem za ohranjanje voznega pasu ter sistem za samodejno zaviranje v sili je tako na nemškem trgu moč najti že v vsakem petem novem avtomobilu.

 

Pri Boschu, enem izmed največjih proizvajalcev in dobaviteljev avtomobilske opreme, so na osnovi statističnih podatkov za leto 2014 opravili raziskavo o varnostno asistenčnih sistemih v novih vozilih. Ugotovili so, da je vse več vozil opremljenih s sistemoma za samodejno zaviranje ter ohranjanje voznega pasu, saj se pojavljata že v vsakem petem novem vozilu. Zgolj za primerjavo – leto poprej (2013) sta se pojavljala zgolj v vsakem desetem.

Po internih Boschevih raziskavah naj bi omenjeni sistemi dodobra pripomogli k izboljšanju prometne varnosti, pri čemer naj bi zgolj sistem za samodejno zaviranje v sili pripomogel h kar 72-odstotnemu, sistem za ohranjanje voznega pasu pa k 28-odstotnemu zmanjšanju nesreč s telesnimi poškodbami.

Med kupci so sicer najbolj priljubljeni sistemi, ki pripomorejo k večjemu udobju, na primer parkirni sistemi. Tako naj bi se z omenjenim pripomočkom ponašalo kar 52% vseh novo registriranih vozil v lanskem letu. Osem odstotkov novih vozil je že opremljenih z radarskim tempomatom, šest odstotkov s sistemom za prepoznavo prometnih znakov ter 25 odstotkov s sistemom za prepoznavanje utrujenosti voznika.

Avtomobilizem.com (Vir: Motor Talk. Foto: Gašper Pirman.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Prihaja terensko naravnani Audi RS6 Allroad?
FCA odkupuje Tesline emisijske kredite