Novice

FCA odkupuje Tesline emisijske kredite

Agencija za varovanje okolja v ZDA dovoljuje proizvajalcem vozil, ki presežejo dovoljene emisijske norme, da izmenjajo presežek kreditov v megagramih. Vsi proizvajalci, ki ne zmorejo dosegati standardov oz. jih presegajo, lahko kredite kupijo ali zamenjajo s podobnimi na borzi.

Automotive News poroča, da je skupina Fiat Chrysler kupila za okoli 8,2 milijona megagramov (megagram je 1.000 kilogramov) kreditov v letu 2014. Nakup je potekal v dveh delih. Prvi sveženj 1,7 milijona kreditov so kupili od Tesle, Nissana in Honde. Ob koncu leta pa je FCA kupil še dodatnih 6,5 milijonov kreditov, od tega 5,5 milijonov od Toyote, Honde in preostali milijon od Tesle.

Po zadnjih informacijah je tako FCA odkupil 100 odstotkov Teslinih emisijskih kreditov v letih 2013 in 2014. Agencija za varovanje okolja ne razkriva, kakšna je bila finančna vrednost trasakcij, toda Automotive News navaja, da je ameriški gigant Tesla s prodajo kreditov v letu 2014 zaslužil 216,3 milijonov dolarjev in v letu 2013 194,4 milijonov dolarjev.

Zanimivo pa je, da naj bi bila skupina FCA znotraj dovoljenih emisijskih mej tudi brez nakupa teh kreditov. Italijansko ameriška naveza je sicer na lestvici, ki jo je pred časom objavila EPA, kot najbolj neučinkovit proizvajalec pristala na zadnjem mestu s povprečno modelno porabo 11,76 litrov. V raziskavi je prvo mesto zasedla Mazda.

Med ostalimi podjetji, ki so kupila večje količine emisijskih kreditov, sta tudi Daimler (1,4 milijona) in Ferrari (265.000).

Avtomobilizem.com (Vir: Autonews, Leftlane news. Foto: FCA.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Čedalje popularnejši asistenčni sistemi
Volkswagen ukinja slogan Das Auto