Novice

Čisto nov Morgan v počastitev 110. obletnice

Angleški Morgan, mali proizvajalec retro oblikovanih uživaških dvosedov, razvija čisto nov model, s katerim bodo obeležili 110. obletnico obstoja podjetja.

Medtem ko so vsi Morgani doslej generalno sledili eni in isti retro oblikovalski temi z valovom podobnima blatnikoma, poveznjenima preko koles, dolgim prednjim delom, okroglima žarometoma na nosu, podkvi podobno masko motorja, nizko zaključenim zadkom ter dvosedežno zasnovo, naj bi novinec ubral popolnoma novo oblikovalsko smer.

Model, ki ga bodo prvič predstavili javnosti prihodnje leto ravno na 110. obletnico Morgana, naj bi sicer tako v kupejevski kot tudi roadsterski izvedbi še naprej premogel samo dva sedeža in tudi pokrov motorja bo še vedno razmeroma dolg, vse ostalo pa naj bi za Angleže predstavljalo izlet v neznano. Cel avto naj ne bi bil več tako nizek kot doslej, blatniki, čeprav ravno tako poudarjeni, bodo delovali bolj kot del avta in nič več kot dodatek. Podobno kot v povprečju višja bočna linija bo tudi zadek zaključen višje kot na kateremkoli Morganu doslej.

Pod novo »obleko« se bo skrivala tudi popolnoma nova tehnika, vključno s čisto novo nosilno platformo, ki naj bi imela podobno maso kot osnova Morgana Aero, a zagotavljala podvojeno togost. Izdelana bo iz lahkega aluminija, motor, ki naj bi bil v začetku prisilno polnjen šestvaljnik s preko 350 »konji«, bo seveda vgrajen tradicionalno spredaj v vzdolžni smeri, gnal pa bo zadnji kolesni par. Menjalnika bosta na izbiro dva, ročni šeststopenjski in osemstopenjski samodejni z možnostjo ročnega vmešavanja voznika preko obvolanskih ročic. Postopoma naj bi se motorna paleta razširila, Angleži pa ne izključujejo niti delne ali celo popolne elektrifikacije pogona.

Zmogljivosti se bodo od pogona do pogona razlikovale, najzmogljivejši med vsemi pa naj bi opravil šprint do sto v približno štirih sekundah in zmogel drveti preko 240 km/h.

Kot smo omenili, bo Morgan novinca prvič postavil na ogled prihodnje leto, morda že marca v Ženevi, njegova prodaja pa naj bi stekla konec istega leta ali najkasneje v začetku leta 2020.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Morgan.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Volvo in Baidu v skupen razvoj električnih in avtonomnih vozil
V pričakovanju novega Porscheja 911