Novice

Volvo in Baidu v skupen razvoj električnih in avtonomnih vozil

Švedski avtomobilski proizvajalec in kitajski internetni velikan sta se dogovorila za sodelovanje pri razvoju in proizvodnji električnih ter avtonomnih vozil, namenjenih predvsem kitajskemu trgu.

Glede na to, da analitiki predvidevajo, da bo Kitajska v prihodnjih desetletjih postala eno največjih tržišč za samovozeče avtomobile, je najavljeno sodelovanje logična posledica priprav na prihodnost. Podjetje za raziskave trga, IHS Markit, je namreč napovedalo, da naj bi bilo do leta 2040 v svetovnem merilu prodanih okoli 33 milijonov avtonomnih vozil, od tega skoraj polovico na Kitajskem (okoli 14,5 milijona). Partnerstvo naj bi temeljilo na skupnih raziskavah in razvoju, kot temelj pa naj bi uporabili znanje in tehnološko napredne rešitve Volvovih platform, ki bi jih združevali s prednostmi in tehnologijo pri Baiduju razvite platforme Apollo. Platformo Apollo in njeno podporo avtonomni vožnji trenutno v partnerstvu z Baidujem uporablja že tudi nekaj drugih proizvajalcev, na primer Daimler, Ford, Honda in Hyundai.

Baidu se je za sodelovanje z Volvom odločil predvsem na podlagi njihove osredotočenosti na varnost, ki je glavno vodilo švedske znamke. Cilj partnerstva je razvijati in izdelovati avtomobile, ki bodo poleg avtonomne vožnje ponujali tudi najvišji nivo varnosti. Po drugi strani pa ima Volvo namen postati globalni ponudnik vozil podjetjem, ki razvijajo rešitve mobilnosti. Tako je že nekaj časa v tirnicah, usmerjenih k ponudbi trajnostnih rešitev mobilnosti in elektrifikaciji, partnerstvo pa označuje kot pomemben korak v duhu njihove strategije za prihodnost. Izpopolnjena ponudba avtonomnih vozil naj bi bila namreč eden od pomembnejših dejavnikov rasti v skladu z njihovimi cilji.

Avtomobilizem.com (Vir: Volvo, Autocar. Foto: Volvo.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Kakšne barve avto voziš?
Čisto nov Morgan v počastitev 110. obletnice