Novice

Citroën C4 in ë-C4 nadgrajujeta dolgoletno znamkino tradicijo kombilimuzin

Kljub temu, da Citroën šteje novi C4 in njegovo električno izvedenko ë-C4 med modele segmenta kompaktnih družinskih avtomobilov, so mu namenili številne oblikovalske značilnosti razreda križancev.

Nova ë-C4 in C4 naj bi tako spadala v deseto generacijo Citroënovih kombilimuzin – C4 (1928), Ami 6/Ami 8, GS/GSA, BX, ZX, Xsara, C4 (2004 in 2010) in C4 Cactus. Zunanjost izraža samozavest, tudi na račun privzdignjene drže (odmik od tal 156 mm), ki je značilna za križance. Zunanje mere (dolžina: 4.360 mm, širina: 1.834 mm, višina: 1.525 mm) ga uvrščajo med kompaktna vozila, zasnova na sodobni modularni platformi CMP pa mu s kratkimi previsi spredaj in zadaj omogoča oblikovanje relativno prostorne notranjosti (medosna razdalja: 2.670 mm). Prtljažnik v osnovni postavitvi sedežev meri 380 litrov (do 1.250 litrov z zloženimi nasloni druge klopi) ter je lahko opremljen s praktičnim dvonivojskim dnom.

Prednji del zaznamuje osvetlitev v obliki črke V, ki povzema najnovejše estetske zapovedi znamke, pri čemer govorijo o evoluciji znanih dvonivojskih žarometov ter kromiranega logotipa dvojne puščice. Ta je razpotegnjena po celotni širini vozila do svetil v polni tehniki LED (Citroën LED Vision z dnevnimi lučmi LED, žarometi s tremi moduli na diode LED ter prednje meglenke LED), enako kot pri prenovljenem C3. Pokrov motornega prostora povzema konkavne linije SUV C5 Aircross. V pogledu s strani so izrazita kolesa velikega premera (690 mm) na platiščih večjih dimenzij (16-18 palcev), ki so pomaknjena v skrajne točke za stabilno cestno lego. Okrasne obrobe blatniških košev v matirani črni so povezane s spojlerji prednjega in zadnjega odbijača in z zaščitami Airbump s kontrastnimi vstavki. Linija strehe naj bi v kombinaciji z nagnjenim zadnjim steklom poudarila aerodinamično obliko vozila, ki jo nadgrajuje spojler. Zadnje luči povezuje sijajna črna okrasna letev, pri znamki pa hkrati uvajajo novo osvetlitev zadnjega dela na diode, razporejene v obliki črke V. Zunanja podoba vozila je lahko dodobra prilagojena okusu uporabnika, saj ponuja 31 barvnih kombinacij.

Potniški prostor je moderno oblikovan ter naj bi dajal občutek zaznavne kakovosti. Armaturna plošča s poudarjenimi horizontalnimi linijami je namenjena izpostavljanju prostornosti, veliko pozornosti pa so Francozi ponovno posvetili tudi naboru materialov. Za udobje potnikov skrbi znani program Citroën Advanced Comfort z zasnovo sedežev in značilnim vzmetenjem s progresivnimi hidravličnimi omejevalniki . Med zanimivimi novostmi so izpostavili izvlečni nosilec Smart Pad Support (vgrajen neposredno v armaturno ploščo za varno pritrditev tabličnega računalnika) ter velik drsni predal v armaturni plošči z mehanizmom za ublaženo odpiranje. Za volanom s širokim spodnjim krakom se nahajata novi prestavni ročici samodejnega menjalnika v svetleči črni barvi, ki sta integrirani v volan in omogočata spreminjanje prestav ne glede na kot zasuka volana. Pred voznika so umeščeni digitalni merilniki, ki jih dopolnjuje velik barvni prosojni zaslon v višini oči za prikaz najpomembnejših potovalnih informacij. Na sredinski del je nameščen 10-palčni zaslon na dotik brez okvirja, ki ga dopolnjujejo fizična stikala samodejne dvopodročne  klimatske naprave.

Električni pogonski sklop ponuja 100 kW/136 KM moči ter v kombinaciji z litij-ionsko visokonapetostno baterijo (50 kWh) omogoča do 350 km dosega z enim polnjenjem (WLTP). Novi ë-C4 v načinu Sport pospeši iz mirovanja do 100 km/h v 9,7 sekundah in razvije najvišjo hitrost 150 km/h. Funkcija Brake omogoča hitrejše upočasnjevanje brez pritiska na zavorni pedal za generiranje energije ter posledično daljši električni doseg. Uporabnikom je na voljo več prednastavljenih voznih načinov (Eco, Normal ali Sport), ki vplivajo tudi na nastavitve klimatske naprave, dejansko moč in zmogljivosti vozila. Garancija na baterijo velja 8 let oz. 160.000 km pri 70 % napolnjenosti.


Polnjenje ë-C4:

  • v načinu 4 na javni polnilni postaji (100 kW) za hitro polnjenje: 10 km/min, 80 % napolnjenost v 30 minutah;
  • v načinu 3 na domu (Wall Box 32 A): 7 ur in 30 minut na enofaznem omrežju oz. v 5 ur na trifaznem omrežju z opcijskim polnilnikom 11 kW;
  • v načinu 2 na domu: 15 ur (16 A vtičnica tipa Green’up Legrand) do več kot 24 ur na standardni gospodinjski vtičnici.

Polnjenje je možno programsko nastaviti ali časovno zamakniti preko zaslona na dotik v potniškem prostoru ali v aplikaciji MyCitroën.


Klasične pogonske opcije zajemajo pet bencinskih motorjev (PureTech 100 S&S BVM6, PureTech 130 S&S BVM6, PureTech 130 S&S EAT8, PureTech 155 S&S EAT8 in PureTech 155 EAT8) ter dva dizelska motorja (BlueHDi 110 S&S BVM6 in BlueHDi 130 S&S EAT8).

Nova ë-C4 in C4 ponujata kar 20 tehnologij zadnje generacije v obliki vozniških pomagal, kar je enako kot pri vozilu SUV C5 Aircross.

Modela bosta vstopila v aktualno ponudbo znamke v drugem polletju 2020, naročila zanju pa začnejo sprejemati jeseni. Na slovenskem trgu jih po napovedi zastopnika lahko pričakujemo v začetku prihodnjega leta, ko bodo znane tudi cene.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Citroën.)

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Citroën C4 in ë-C4 nadgrajujeta dolgoletno znamkino tradicijo kombilimuzin"


frgo
3 leta 8 meseci nazaj

hkrati hud in za bruhat… pravi citroen 🙂

xxl
3 leta 8 meseci nazaj

Hm, mogoče počakam do drugega leta.

 
Avtomobilskega salona v Ženevi prihodnje leto ne bo
Bentley je Bentaygo posodobil s svežo tehniko in zadnjimi lučmi Continentala GT