Novice

Avtomobilskega salona v Ženevi prihodnje leto ne bo

Predstavniki fundacije GIMS so sporočili, da je ženevski avtomobilski salon v letu 2021 odpovedan zaradi finančnih težav in odpovedi razstavljalcev.

O vprašljivosti izvedbe avtomobilskega salona v Ženevi prihodnje leto se je govorilo že pred dobrim mesecem dni, sedaj pa so iz fundacije GIMS, ki že več kot sto let skrbi za organizacijo tega dogodka, še uradno potrdili, da salona prihodnje leto ne bo. GIMS je, predvsem zaradi situacije v zvezi s pandemijo koronavirusa, zapadla v finančne težave. Posledično so zaprosili za pomoč ženevskega kantona, da bi lahko prebrodili izgube v višini 11 milijonov švicarskih frankov (10,3 milijona evrov), povzročene zaradi odpovedi letošnjega dogodka v zadnjem trenutku.

Kljub temu, da so jim oblasti ponudile možnost črpanja posojila v višini 16,8 milijona frankov (15,8 milijona evrov), so pri fundaciji, zaradi nesprejemljivih pogojev črpanja sredstev, to možnost zavrnili. Prvi obrok posojila v višini enega milijona frankov naj bi sicer zapadel v juniju prihodnjega leta, vendar so švicarske oblasti zahtevale prenos celotnih pravic organizacije dogodka pod okrilje podjetja Palexpo SA. Posojilo so pogojevali tudi z organizacija dogodka v letu 2021, kljub dejstvu, da je velik del avtomobilskih proizvajalcev napovedal svojo odsotnost, saj so zaradi odpovedi letošnjega salona v zadnjem hipu utrpeli škodo. Glede na anketo med avtomobilskimi razstavljavci naj bi bili le-ti bolj naklonjeni udeležbi na dogodku v letu 2022, ko naj bi že vsaj delno pokrili izgube na račun pandemije koronavirusa.

Predstavniki upravnega odbora fundacije GIMS so se zato dokončno odločili, da salona prihodnje leto ne bo in da posojila, ponujenega s strani ženevskega kantone ne sprejmejo. Glede na razplet dogodkov so se še odločili, da naj bi bila ena od možnosti za ohranitev ženevskega avtomobilskega v prihodnosti tudi prodaja pravic organizacije salona in obrobnih dogodkov podjetju Palexpo SA. S tem bi se radi izognili propadu več kot stoletne tradicije, saj ženevski avtomobilski salon predstavlja enega največjih tovrstnih dogodkov, njegov finančni učinek za Švico in ženevski kanton pa naj bi znašal približno 200 milijonov švicarskih frankov letno.

Avtomobilizem.com (Vir: Auto Express, GIMS. Foto: GIMS.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Prenova Audijevega aduta
Citroën C4 in ë-C4 nadgrajujeta dolgoletno znamkino tradicijo kombilimuzin