Novice

Citroënov novi paradni model je C5 X

Novi C5 X je spoj petvratne limuzine, karavana in športno terenskega vozila, s čimer sledi pristopu povezovanja razredov, ki so ga Francozi ubrali že pri C4.

C5 X bo v znamkini  prodajni paleti na voljo vzporedno ob C5 Aircross ter bo (vsaj v začetni fazi) na voljo z bencinskim ali priključno hibridnim pogonskim sklopom. Med predstavniki segmenta D naj bi izstopal prav na račun svoje zunanje podobe, ki jo je navdihnil koncept CXperience iz leta 2016. Pri oblikovanju so se posebej osredotočili na izrazno in prepoznavno silhueto z dolgim pokrovom motornega prostora, tekočimi in aerodinamičnimi linijami ter dvignjeno lego na račun višjega podvozja in koles velikega premera 720 mm z 19-palčnimi pnevmatikami Tall & Narrow, ki naj bi jih imela večina izvedenk. Prtljažna vrata so priročna za uporabo s široko odprtino ter nizkim nakladalnim pragom. C5 X spredaj in zadaj prevzema svetlobni izraz znamke Citroën v tehniki LED, ki ga je vpeljal že novi C4.


C5 X v številkah – dolžina: 4.805 mm, širina: 1.865 mm, višina: 1.485 mm, medosna razdalja: 2.785 mm, prostornina prtljažnika: 545-1.640 litrov.


Notranjost C5 X je oblikovana v skladu s tradicijo znamke ter omogoča prilagajanje okusu kupcev, hkrati pa želi ponuditi udobje dnevnega prostora, k čemer ob prostorni zasnovi notranjosti pripomorejo številne steklene površine in sedeži Advanced Comfort. Tehnična novost je aktivno vzmetenje Citroën Advanced Comfort v priključno-hibridni različici, ki s tremi razpoložljivimi načini poveča učinkovitost progresivnih hidravličnih omejevalnikov in dodatno ublaži vzmetenje med fazami vožnje, ko vozilo preletava cestišče ter ponuja še večjo učinkovitost zlasti v ovinkih. Prednja in zadnja zvočno izolirana večplastna stekla pa potnike ščitijo pred motečimi hrupi iz okolice. Prtljažni prostor je zasnovan po zgledu karavanov ter nudi 545 litrov prostornine in raven pod s 1.640 litri po preklopu zadnje sedežne klopi. Zadnja vrata omogočajo prostoročno odpiranje.

Priključni hibridni pogon je znan iz C5 Aircross; razvije 225 konjskih moči ter omogoča vožnjo do 50 km/h v načinu ZEV z enim polnjenjem.

Med sodobnimi dodatki znamka izpostavlja sistem za prikaz podatkov v višini oči s projekcijo na vetrobransko steklo v barvah in velikih dimenzijah, nov infozabavni sistem My Citroën Drive Plus z 12-palčnim zaslonom in funkcijo Mirror Screen ter nabor vozniških pomagal, ki podpira delno samodejno vožnjo 2. stopnje s sistemom Highway Driver Assist.

Prodaja vozila C5 X, ki ga bodo izdelovali na Kitajskem, naj bi stekla v drugi polovici leta 2021, prve dobave pa lahko pričakujemo v začetku prihodnjega leta.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Citroën.)

Mnenja uporabnikov

19 komentarjev za "Citroënov novi paradni model je C5 X"


3 leta 12 dni nazaj

kVA je to karavan al limuzina al suv? Aja nc od tega, kitajc pač.

Firediver
3 leta 12 dni nazaj

Križanec je…in križanci se prodajajo…če bi zaradi oblike uspel tudi na Kitajskem, bo prodaja zmagovalna,
In samo za to se gre.

Ivan36
3 leta 13 dni nazaj

Oja, sedaj je pa LEP !!! Dobro so ga nam skrivali pa GRŠALI ….

JG2
3 leta 13 dni nazaj

O ja saj je kar lep, meni precej bolj všeč kot pa C4. Ampak notri je pa vrhunski, tukaj pa kapo dol.

3 leta 14 dni nazaj

Silhueta, povišana karoserija in blatniki me spominjajo na renault 20 turbo 4×4 iz leta 1982 (rally Dakar). Avto je zanimiv, kar pa ne pomeni da mi je lep. Bo pa popestritev na cestah, kolikor jih bodo sploh prodali…

3 leta 14 dni nazaj

Super, da je sploh dobil naslednika, Mondeo ga menda ne bo imel. Prodaja v tem razredu – klasičnih limuzin, kombilimuzin in karavanov je skromna. Narediti dve, tri karoseriji, bi bil strel v koleno. Bo inovativen, prostoren, manj samosvoj in max. udoben, kot se za to znamko spodobi.

 
Software République za dostopno pametno mobilnost
Rimac načrtuje nov sedež podjetja