Novice

Citroënov novi paradni model je C5 X

Novi C5 X je spoj petvratne limuzine, karavana in športno terenskega vozila, s čimer sledi pristopu povezovanja razredov, ki so ga Francozi ubrali že pri C4.

C5 X bo v znamkini  prodajni paleti na voljo vzporedno ob C5 Aircross ter bo (vsaj v začetni fazi) na voljo z bencinskim ali priključno hibridnim pogonskim sklopom. Med predstavniki segmenta D naj bi izstopal prav na račun svoje zunanje podobe, ki jo je navdihnil koncept CXperience iz leta 2016. Pri oblikovanju so se posebej osredotočili na izrazno in prepoznavno silhueto z dolgim pokrovom motornega prostora, tekočimi in aerodinamičnimi linijami ter dvignjeno lego na račun višjega podvozja in koles velikega premera 720 mm z 19-palčnimi pnevmatikami Tall & Narrow, ki naj bi jih imela večina izvedenk. Prtljažna vrata so priročna za uporabo s široko odprtino ter nizkim nakladalnim pragom. C5 X spredaj in zadaj prevzema svetlobni izraz znamke Citroën v tehniki LED, ki ga je vpeljal že novi C4.


C5 X v številkah – dolžina: 4.805 mm, širina: 1.865 mm, višina: 1.485 mm, medosna razdalja: 2.785 mm, prostornina prtljažnika: 545-1.640 litrov.


Notranjost C5 X je oblikovana v skladu s tradicijo znamke ter omogoča prilagajanje okusu kupcev, hkrati pa želi ponuditi udobje dnevnega prostora, k čemer ob prostorni zasnovi notranjosti pripomorejo številne steklene površine in sedeži Advanced Comfort. Tehnična novost je aktivno vzmetenje Citroën Advanced Comfort v priključno-hibridni različici, ki s tremi razpoložljivimi načini poveča učinkovitost progresivnih hidravličnih omejevalnikov in dodatno ublaži vzmetenje med fazami vožnje, ko vozilo preletava cestišče ter ponuja še večjo učinkovitost zlasti v ovinkih. Prednja in zadnja zvočno izolirana večplastna stekla pa potnike ščitijo pred motečimi hrupi iz okolice. Prtljažni prostor je zasnovan po zgledu karavanov ter nudi 545 litrov prostornine in raven pod s 1.640 litri po preklopu zadnje sedežne klopi. Zadnja vrata omogočajo prostoročno odpiranje.

Priključni hibridni pogon je znan iz C5 Aircross; razvije 225 konjskih moči ter omogoča vožnjo do 50 km/h v načinu ZEV z enim polnjenjem.

Med sodobnimi dodatki znamka izpostavlja sistem za prikaz podatkov v višini oči s projekcijo na vetrobransko steklo v barvah in velikih dimenzijah, nov infozabavni sistem My Citroën Drive Plus z 12-palčnim zaslonom in funkcijo Mirror Screen ter nabor vozniških pomagal, ki podpira delno samodejno vožnjo 2. stopnje s sistemom Highway Driver Assist.

Prodaja vozila C5 X, ki ga bodo izdelovali na Kitajskem, naj bi stekla v drugi polovici leta 2021, prve dobave pa lahko pričakujemo v začetku prihodnjega leta.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Citroën.)

Mnenja uporabnikov

19 komentarjev za "Citroënov novi paradni model je C5 X"


27 dni 9 ur nazaj

kVA je to karavan al limuzina al suv? Aja nc od tega, kitajc pač.

Firediver
26 dni 21 ur nazaj

Križanec je…in križanci se prodajajo…če bi zaradi oblike uspel tudi na Kitajskem, bo prodaja zmagovalna,
In samo za to se gre.

Ivan36
28 dni 10 ur nazaj

Oja, sedaj je pa LEP !!! Dobro so ga nam skrivali pa GRŠALI ….

JG2
28 dni 10 ur nazaj

O ja saj je kar lep, meni precej bolj všeč kot pa C4. Ampak notri je pa vrhunski, tukaj pa kapo dol.

28 dni 11 ur nazaj

Silhueta, povišana karoserija in blatniki me spominjajo na renault 20 turbo 4×4 iz leta 1982 (rally Dakar). Avto je zanimiv, kar pa ne pomeni da mi je lep. Bo pa popestritev na cestah, kolikor jih bodo sploh prodali…

28 dni 11 ur nazaj

Super, da je sploh dobil naslednika, Mondeo ga menda ne bo imel. Prodaja v tem razredu – klasičnih limuzin, kombilimuzin in karavanov je skromna. Narediti dve, tri karoseriji, bi bil strel v koleno. Bo inovativen, prostoren, manj samosvoj in max. udoben, kot se za to znamko spodobi.

 
Software République za dostopno pametno mobilnost
Rimac načrtuje nov sedež podjetja