Novice

Priključna hibridnost tudi za Citroën C5 Aircross Hybrid

PSA nadaljuje svojo ofenzivo elektrifikacije modelov. Tokrat so nam predstavili priključno hibridno izpeljanko C5 Aircross, ki predstavlja z zmogljivim pogonskim sklopom tudi vrh ponudbe.

Priključno-hibridni pogon, ki smo ga najprej spoznali v modelih 508 in 3008, so zdaj vgradili tudi v veliki Citroën. Žal vanj niso primaknili štirikolesno gnane različice Hybrid4 z nazivnimi 300 KM, temveč 225-“konjsko” spredaj gnano izpeljanko Hybrid. Kljub temu je to še vedno 45 KM več kot premore po novem druga najzmogljivejša pogonska opcija C5 Aircross, ki sliši na ime 1.6 PureTech 180 (130 kW oziroma 177 KM).

Enak motor je vgrajen tudi v priključno-hibridne izpeljanke PSA-jevih modelov, kjer pa mu do višje sistemske moči pomaga 80-kilovatni elektromotor. Ta je s prednjim parom koles povezan preko elektrificiranega samodejnega menjalnika e-EAT8, katerega glavna razlika glede na običajno izpeljanko EAT8 je v sklopki. Klasično hidravlično sklopko je namreč v e-EAT8 nadomestila mokra enolamelna sklopka.

Tako motoriziran C5 Aircross Hybrid motorizira že omenjenih največ 225 KM in “instantnih” 320 Nm navora. Francozi nam v tem trenutku še niso zaupali podatkov o voznih zmogljivostih, razen seveda, da se bo zmogel peljati najhitreje 130 km/h zgolj na elektriko. So nam pa povedali, da ima pod zadnjimi sedeži nameščeno kar 13,2-kilovaturno litij-ionsko baterijo. S tem ima C5 Aircross Hybrid enako zmogljivo baterijo kot Peugeotov 3008 Hybrid4 in 1,4 kWh večjo baterijo kot hibridni izpeljanki 508 in 508 SW. Slednje gre pripisati v splošno z energijo potratnejši zasnovi SUV-ov, ki zahteva večjo zmogljivost baterije, če želi omogočati doseg 50 kilometrov z eno polnitvijo.

Polnjenje baterije traja na javni polnilnici ali na posebnem stenskem priključku dve uri, za enako nalogo pa bo moral biti priklopljen na običajno šuko vtičnico do sedem ur. Preliminarne meritve kažejo, da tako motoriziran C5 Aircross troši v povprečju 1,7 l/100 km oziroma 39 g CO2 na prevoženi kilometer.

Na zunaj bo moč novinca ločiti od tradicionalno gnanih bratov po napisih Hybrid na zadku in modro eloksiranih črkah “h” na prednjih blatnikih ter enako obarvanih vključkih v spodnjem delu prednjih vrat. Tu je jasno še pokrov električnega polnilnega mesta na levem zadnjem boku avta, ki je nameščen simetrično pokrovu na desnem zadnjem blatniku, sicer namenjenemu za točenje bencina.

Kokpit je zgrajen okoli že poznanih računalniških zaslonov, 12.3-palčnega namesto merilnikov in 8-palčnega vrh sredinske konzole. V obeh je moč najti grafične prikaze, ki so lastni samo hibridni izpeljanki, kot so tudi trije dodatni vozni načini: EV, Hybrid in Sport.

Citroën C5 Aircross Hybrid je že možno naročiti v Franciji, kjer se začne maloprodajna cena pri najmanj 39.950 evrih. Prve dobave novinca stečejo v sredini 2020, ko ga tudi že pričakujemo na sončni strani Alp.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Citroën.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Volvo bo s tehnologijo veriženja podatkovnih blokov sledil kobaltu v baterijah
Toyota s prvimi obrisi športne različice GR Yaris