Novice

Continental z inovativnim projecirnim zaslonom AR-HUD

Projecirni zasloni (Head-Up Display) postajajo v avtomobilih čedalje bolj pogost del (dodatne) opreme in jih že zdavnaj ne najdemo zgolj pri bolj luksuznih primerkih. Pri Continentalu pa sedaj razvijajo naprednejši zaslon, ki naj bi prišel na trg leta 2017.

Nemški Continental je bil prvi dobavitelj barvnega projecirnega zaslona v letu 2003 in je sedaj postal glavni dobavitelj omenjenega dodatka v avtomobilih. V teh dneh je predstavil nadgradnjo tovrstnega voznikovega pripomočka, ki sicer na avtomobilskem trgu doživlja veliko rast prodaje.

Po vsem svetu trenutno avtomobilski proizvajalci ponujajo projecirne (HUD) zaslone pri 19 modelih, Continental pa je samo v lanskem letu dobavil približno 1,5 milijona enot. V podjetju ocenjujejo, da bi se lahko ta številka povečala za trikrat do leta 2018, trg z omenjenim pripomočkom pa bi lahko bil vreden milijarde evrov.

Trenutno pri Continentalu ponujajo celotno paleto HUD zaslonov. Poleg tako imenovanih vetrobranskih HUD prikazovalnikov, ki projecirajo sliko direktno na vetrobransko steklo, bodo pri Continentalu pričeli v naslednjem letu s proizvodnjo kombiniranih HUD zaslonov. Slednji bodo namenjeni avtomobilom nižjega cenovnega ranga, pri katerih se uporablja manjši dodaten zaslon, kamor se projecirajo podatki (takšen sistem že ponujajo nekateri modeli pri koncernu PSA). Po pričakovanjih proizvajalca naj bi bilo do leta 2018 podobno razmerje obeh sistemov.

Hkrati so pričeli pri nemškemu proizvajalcu tudi s testiranjem nove verzije projecirnih zaslonov, poimenovane Augmented Reality (obogatena resničnost). Pred voznikom se na zaslonu prikazuje barvna grafika, ki lahko na primer označuje dejansko oddaljenost vozila do spredaj vozečega avtomobila (radarski tempomat) ali pa ponuja dodatno grafično pomoč pri sistemu opozarjanja pred zapustitvijo voznega pasu. Osnova pri tem sistemu je digitalna mikrozrcalna tehnologija (DMD), ki se uporablja tudi pri projektih digitalne kinematografije.

AR-HUD tehnologija bo tako lahko pripomogla pri povečevanju zaupanja voznika v čedalje bolj avtomatizirano vožnjo. Vozniku bo lahko še bolj natančno in nazorno pokazala bližnje objekte na cestišču, prometne znake, ipd.

Avtomobilizem.com (Vir: continental-corporation.com)

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Continental z inovativnim projecirnim zaslonom AR-HUD"


Stefi
9 leta 8 meseci nazaj

Ja, pa ko se (brez pametnega razloga) ustavijo sredi ceste, naj se vklopijo vsi smerokazi!

Blinder
9 leta 8 meseci nazaj

naj raje naredijo nekaj, da bodo ljudje prižigali luči pa uporabljali smerokaze

 
Družinska nesoglasja na relaciji Audi-Porsche
Še bolj učinkovit in dinamičen: novi Porsche Cayenne