Novice

Družinska nesoglasja na relaciji Audi-Porsche

Se še spomnite zabavnega videa, ki so ga pripravili pri Audiju in se z njim pošalili iz ponovnega nastopa Porscheja na znameniti dirki 24 ur Le Mansa? Takrat se nam je rivalstvo zdelo zabavno in je pri navijačih dvignilo zanimanje za eno in drugo ekipo. A naj bi po zadnjih podatkih bratsko merjenje moči v skupini Volkswagen nekoliko ušlo izpod nadzora.

Skupina Volkswagen je ogromno podjetje, ki pod isto streho združuje številne proizvajalce vozil, med katerimi so tudi AudiPorsche, Bentley, LamborghiniBugatti, Ducati in drugi. Skupina je navzven vedno dajala videz trdne in stabilne družbe.

Sodeč po navedbah portala Automobile naj bi zadnje čase prihajalo do nesoglasij med Audijem, ki ga znotraj skupine podpira Lamborghini, in Porschejem, katerega primarni zaveznik je Bentley. Jabolko spora naj bi bila izbira najboljših konceptov in najnaprednejših tehnologij na ravni skupine.

Zapletlo naj bi se na primer pri Audiju A8, kjer pri izdelovalcu športnih vozil Porsche zatrjujejo, da je nova arhitektura MSB ob Panameri seveda primerna tudi za naslednjo generacijo A8A7 in A6, s čimer se Audi ne strinja. Na koncu sta Audi in Porsche investirala približno štiri milijarde dolarjev v razvoj konkurenčnih platform. Po trditvah manjšega Porscheja naj tudi nova Audijeva arhitektura za SUV vozila ne bi zadovoljevala vseh potreb moderne arhitekture, ko gre za vprašanja velikosti, strukture ter omejenosti glede namestitve široke palete pogonskih agregatov.

Po drugi strani naj Audi in Lamborghini ne bi bila presrečna s Porschejevim delom na zamenjavah za novi generaciji R8 in Huracána, ki bosta sicer svoje naslednike dobila šele v začetku naslednjega desetletja. Porschejeva platforma naj bi bila sicer vitkejša, lažja in cenejša, a je negotovo, ali bo zaradi raznolikosti pogonskih agregatov lahko pokrila potrebe vseh vključenih blagovnih znamk. Tako naj bi pri Lamborghiniju razmišljali o razvoju lastne šasije iz ogljikovih vlaken, pri Audiju pa naj bi pospešili razvoj nove generacije R8 za predstavitev leta 2016, pred uvedbo Porschejevih nadomestnih platform. Do leta 2021, ko vajeti prevzame Stuttgart, naj bi R8 slonel na enaki osnovi kot Lamborghini Huracán.

Anonimni glavni strateg znotraj skupine Volkswagen je dejal: ”V primeru, da uprava ne bo jasno posegla v odločanje, se spor med Porschejem in Audijem ne bo nikoli končal. Fantje ne razumejo, da morajo med seboj sodelovati, ne pa se bojevati. Preprečiti moramo individualne arhitekture za športna vozila ter postaviti Porschejevo MSB arhitekturo kot obvezno osnovo za obe znamki. Standardizirati je potrebno resnično drage stvari: pogone, elektroniko, alternativne pogonske sisteme, baterije, materiale, metode in procese. Audi in Porsche morata končati s prepiri glede arhitektur in se osredotočiti na raznolikost vsebine. Stvari so tako preproste. Ter obenem tako zapletene.”

Avtomobilizem.com (Vir: Autoblog, Digitaltrends, Automobile. Foto: Audi.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Testiranja pri ekstremnih temperaturah
Continental z inovativnim projecirnim zaslonom AR-HUD