Novice

Cooper SE je prvi električni Mini

Baterijski električnosti se je s čisto novim Cooperjem SE pridružil tudi angleški Mini.

Čeprav se morda zdi na prvi pogled, da je Mini spravil skupaj nekaj čisto novega, drugi pogled razkrije nekaj znanih elementov. Glavna podatka o zmogljivostih pogonskega elektro motorja, torej 135 kW oziroma 184 KM moči in 270 Nm navora, sta identična tistim iz BMW i3s. Tako motoriziran Mini Cooper SE pospešuje do 100 km/h v 7,3 sekundah in zaradi elektronske omejitve hitrosti neha pospeševati pri hitrosti 150 km/h.

Bistvena razlika v pogonskem sklopu glede na BMW-jevo izpeljanko je v tem, da je i3s gnan zadaj, Mini pa spredaj. Vse lepo in prav, a instantnost take zaloge navora na prednjih kolesih zna pogonski kolesi zavrteti v prazno pogosteje, kot bi si voznik želel. A pustimo podrobnosti ob strani ter se posvetimo drugim posebnostim novinca.

32,6-kilovatna baterija naj bi mu zagotavljala največ 200-232 kilometrov (WLTP) dosega. 50-kilovatni hitri DC polnilnik naj bi baterijo napolnil do 80 % kapacitete v 35 minutah, dve uri in pol pa bo potrebno za enako polnjenje s pomočjo 11-kilovatnega AC polnika, kjer bo uporabnik moral počakati 3,5 ure, če bo želel popolnoma polno baterijo. Slednja ima obliko črke T  in je shranjena v dno avta, zato naj ne bi posegala v osnovno prostornino prtljažnika.

Kot vsi Miniji, ima tudi Cooper SE na voljo več voznih režimov. Sport za najbolj ostro vožnjo, Mid za običajno vsakodnevno vožnjo, Green za ekonomično ter Green+ za poudarjeno varčno vožnjo. Zadnji sklesti porabo naprav in sistemov v avtu na minimum ter s tem poveča doseg vozila na največjo možno raven. Kot prvi baterijsko-električni model skupine BMW je Mini Cooper SE opremljen tudi z ročico za izbiro stopnje rekuperacije. Ne vemo sicer, koliko je to zares dodana vrednost glede na pogonski sklop v BMW i3, saj tam voznik zelo dobro in intuitivno uravnava rekuperacijo od nič do največje stopnje s prvo tretjino giba pedala za plin.

Električna narava Minija Cooper SE je prepoznavna tudi v izgledu avta, saj so zunaj opazne “električne” značke, okrog avta ponavljajoči se rumeni dekorativni elementi, zaprta maska motorja in njemu lastna 17-palčna platišča. Serijsko sta tudi primaknjena žarometa v tehniki LED. V skladu z novo direktivo EU bo Mini Cooper SE serijsko opremljen še s sistemom zvočnega opozarjanja peščev pri malih hitrostih. Ta naj bi, tako Angleži, zagotavljal modelu akustično navzočnost, značilno za Minije.

Začetek prodaje je napovedan za pomlad 2020. Naslednji podatek pa priča o dobri prilagodljivosti proizvodnega obrata, kjer bodo nastajali električni Miniji: z istih proizvodnih linij bodo prihajali tudi tradicionalno gnani modeli, kar je zaenkrat v avtomobilskem svetu še redkost.

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar. Foto: Mini.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Seat je osvežil paleto za novo modelno leto
Toyota in Geely v razvoj novih tehnologij z Baidujem