Novice

Svetovna premiera novega Mustanga v Detroitu

Ford je na avtomobilskem salonu v Detroitu razkril novo generacijo modela Mustang, ki prihaja naslednje leto.

Devet let od predstavitve aktualne različice modela Mustang znamka predstavlja prve podrobnosti nove, sedme generacije, ki prihaja z modelnim letom 2024. V Detroitu sedaj najverjetneje predstavljajo zadnjo generacijo tega modela, ki bo še na voljo z zmogljivim bencinskim V8 motorjem.

Avtomobil, ki je nastajal pod kodnim imenom S650, ohranja genetsko zasnovo modelov Mustang in bo prepoznaven po ostrejših linijah in trojnih sprednjih LED žarometih. Na voljo naj bi bil v dveh izvedenkah – kupejevski s trdo streho in kot kabriolet. Obe bosta na voljo tudi v posebni različici Bronze Design Series, ki prinaša platišča in dodatke v bronasti barvi z opcijo paketa Performance Pack, ki dodaja nadgrajene zavore in širša zadnja kolesa. Opcijsko bo moč dodati še prilagodljivo vzmetenje MagneRide, športne sedeže Recaro ter aktivni izpušni sistem. Izbirati se bo dalo med enajstimi barvnimi odtenki zunanjosti in tremi barvnimi niansami zavornih čeljusti Brembo, standardna 17-palčna platišča pa bo moč nadgraditi s platišči velikosti 19 in 20 palcev.

Obsežne prenove je bila deležna tudi notranjost, ki skladno s sodobnimi trendi dobiva kombinacijo digitalne instrumentne plošče z 12,4-palčnim zaslonom in 13,2-palčnega zaslona informacijsko-multimedijskega sistema Sync4 s podporo digitalne pomočnice Alexa. Kot je pričakovano, bo vozniku na voljo celoten nabor asistenčnih sistemov, vključno s sistemom prepoznavanja prometnih znakov in prilagodljivim regulatorjem hitrosti.

Podrobnosti o zmogljivosti pogonskih sklopov še ne razkrivajo, so pa pri Fordu potrdili, da bosta za pogon skrbela nova (oziroma izboljšana) motorja: 5,0-litrski atmosferski V8 in 2,3-litrski turbinsko podprt štirivaljnik, medtem ko najavljenih hibridnih pogonskih sklopov zaenkrat še ne omenjajo. Na voljo bosta v kombinaciji z ročnim 6-stopenjskim ali 10-stopenjskim samodejnim menjalnikom, oba motorja pa naj bi dodatno pridobila na moči in navoru v primerjavi z obstoječima agregatoma, ki ponujata 466 KM moči in 569 Nm navora (5,0-litrski V8) ter 314 KM moči in 476 Nm navora (2,3-litrski EcoBoost).

S prodajo na ameriškem trgu naj bi pričeli sredi prihodnjega leta, po besedah izvršnega direktorja Forda Jima Farleya pa je bila odločitev za razvoj nove generacije Mustanga s klasičnimi motorji pomembna odločitev glede na to, da v sedanjosti vse več avtomobilskih proizvajalcev razmišlja o opuščanju motorjev z notranjim zgorevanjem.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Ford.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Še zmogljivejši Toyotin GR Yaris Morizo
Dacia Manifesto je ekstremen koncept z rešitvami za prihajajoče modele