Novice

Daimler in Bosch dobila zeleno luč za samodejno parkiranje vozil

Minuli torek je bil dosežen pomemben mejnik na področju razvoja avtonomne vožnje vozil. Daimlerju in Boschu so namreč uradne inštitucije v Nemčiji prižgale zeleno luč za uporabo povsem samodejnega načina parkiranja vozil na javno dostopnem parkirišču.

Odobritev za uporabo avtonomnega parkiranja so podale oblasti zvezne dežele Baden-Württemberg za območje parkirišča uradnega muzeja znamke Mercedes-Benz v Stuttgartu.

Naveza Daimler-Bosch je sicer prvič demonstrirala idejo samodejnega parkiranja prav na tem parkirišču že leta 2017, zdaj pa je celoten sistem očitno razvit do ravni, primerne za običajno uporabo v širši javnosti. Po zaslugi prejete odločbe o izpolnjevanju vseh zahtev glede zagotovljanja varnosti uporabnikov nameravajo sistem predati v vsakodnevno uporabo, kar je velik napredek v primerjavi z vožnjami za namene razvoja, preizkušanja in demonstracij.

Sama ideja je zelo preprosta. Uporabnik pripelje svoje vozilo na vhod parkirišča, izstopi iz njega in s pomočjo pametnega telefona oz. na njem naložene aplikacije naroči izvedbo samodejnega parkiranja vozila na parkirno mesto. Sistem se pri tem zanaša na tipala, razvrščena na parkirišču, ter sistem avtonomne vožnje, kakršen je vgrajenih v najnovejših Mercedes-Benzih. Tipala na parkirišu je prispeval Bosch, kot tudi veliko večino elementov avtonomne vožnje vgrajenih v avtomobilu. Sistema med vodenjem avta skozi parkirišče stalno komunicirata in ga povsem samodejno prepeljeta od mesta oddaje do parkirnega mesta ter jasno tudi nazaj do lokacije, kjer ga voznik ponovno prevzame v uporabo.

Naveza Daimler-Bosch pri tem poudarja, da je s tovrstnim načinom moč zagotoviti do 20 odstotkov boljšo izkoriščenost razpoložljivega parkirnega prostora. Kot razlog navajajo dejstvo, da po parkiranju ni potrebno nikakršno odpiranje in zapiranje vrat, zaradi česar so lahko vozila razvrščena bistveno bližje eden do drugega kot običajno. Zagotavljajo tudi, da je možno tovrstni sistem namestiti na vsako obstoječe parkirišče, pri čemer je le to lahko tudi večnadstropno, kot v primeru Mercedesovega muzeja.

Sistem naj bi izpolnjeval 4. raven avtonomne vožnje, kar pomeni, da omogoča povsem samodejno upravljanje vozila znotraj omejenega in strogo nadzorovanega območja. Kaj pa prenos avtonomne tehnike na področja izven parkirišč?

Kasneje letos naj bi Daimler in Bosch začela s testiranji vozil 4. stopnje tehnike avtonomne vožnje na odprtih cestah, začenši v Silicijevi dolini, natančneje koridorju San Carlos/Stevens Creek kot prvi mikro lokaciji. Kljub temu pa ne pričakujte, da boste lahko kupili Mercedes-Benza s sposobnostjo povsem avtonomne vožnje na nadzorovanih področjih (4. raven avtonomnosti) prej kot leta 2024. Šele s tem letom namreč Nemci načrtujejo ponuditi trgu model, ki bo znal voziti povsem samostojno na nekaterih avtocestah in določenih parkiriščih. Kaj pa avtonomija petega nivoja? Nanjo po zagotovilih Mercedes-Benza ne gre računati prej kot v naslednjem desetletju.

Avtomobilizem.com (Vir: Motor Authority. Foto: Mercedes-Benz.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Daimler in Bosch dobila zeleno luč za samodejno parkiranje vozil"


Fnatic
4 leta 9 meseci nazaj

+1

 
Koncept Renault e-Plein Air za popestritev vročega poletja
Nova paketa opreme za Škodo Fabio