Novice

Daimler in Renault-Nissan skupaj v segment enotonskih poltovornjakov

Z današnjo objavo za javnost sta Daimler in zveza Renault-Nissan potrdila širitev sodelovanja na segment enotonskih poltovornjakov.

Pred slabim tednom smo ugibali, ali držijo govorice, da bo Nissan izdeloval poltovornjak znamke Mercedes-Benz, danes pa so jih pri proizvajalcih tudi uradno potrdili. Sodelovanje Daimlerja in zveze Renault-Nissan naj bi se namreč razširilo na področje enotonskih poltovornjakov, kjer bo rezultat prvega skupnega projekta obenem premierni nastop znamke Mercedes-Benz v tem segmentu.

Poltovornjak z dvojno kabino znamke Mercedes-Benz si bo arhitekturno zasnovo delil z Nissanovim NP300 Navara Frontier, ki je eden izmed najbolje prodajanih poltovornjakov na svetu, a bo zasnovan in oblikovan pri Daimlerju, saj naj bi imel vse značilne karakteristike in lastnosti te prestižne znamke. Namenjen bo tako osebni kot tudi komercialni rabi, primarno pa ga bodo namenili kupcem v Evropi, Avstraliji, Južni Afriki ter Latinski Ameriki.

Enotonski poltovornjaki znamk Mercedes-Benz, Nissan in Renault za južnoameriške trge bodo proizvedeni pri Nissanu v Renaultovi tovarni v Cordobi v Argentini, za druge trge (vključno s Severno Ameriko) pa v Nissanovi tovarni v Barceloni v Španiji (začetek proizvodnje v 2017).

Več podrobnosti lahko preberete v spodnjem sporočilu za javnost.

Avtomobilizem.com (Vir: Renault-Nissan)

Sporočilo za medije
Daimler in zveza Renault-Nissan bosta razširila sodelovanje na enotonske poltovornjake

• Nissan in Daimler bosta skupaj razvila srednje velik poltovornjak za Mercedes-Benz
• Poltovornjaki Mercedes-Benz bodo imeli skupno arhitekturo z Nissanom NP300 Navara Frontier
• Poltovornjaki Mercedes-Benz bodo zasnovani in oblikovani pri Daimlerju, tako da bodo ustrezali specifičnim potrebam njihovih strank
• Ciljni trgi poltovornjaka Mercedes-Benz bodo Evropa, Avstralija, Južna Afrika in Latinska Amerika
• Poltovornjake bodo proizvajali v Barceloni v Španiji in Cordobi v Argentini
• Zadnji mejnik v petletnem strateškem sodelovanju med Daimlerjem in zvezo Renault-Nissan

Stuttgart/Pariz/Jokohama – Zveza Renault-Nissan in Daimler AG bosta razširila svoje petletno partnerstvo še na segment poltovornjakov.

Nissan in Daimler bosta skupaj razvila enotonski poltovornjak za Mercedes-Benz. Poltovornjak predstavlja za Mercedes-Benz prvi vstop v ta segment. Poltovornjak za Mercedes-Benz bo imel deloma enako arhitekturno zasnovo kot Nissan NP300 Navara Frontier, a ga bodo zasnovali in oblikovali pri Daimlerju, tako da bo ustrezal specifičnim potrebam njihovih strank. Poltovornjak bo imel vse značilne karakteristike in lastnosti znamke Mercedes Benz.

Poltovornjak bo imel dvojno kabino in bo namenjen za tako osebno rabo kot komercialne stranke. Primarni ciljni trgi za poltovornjak bodo Evropa, Avstralija, Južna Afrika in Latinska Amerika.

„Mercedes-Benz je najhitreje rastoča prestižna znamka na svetu,“ je rekel dr. Dieter Zetsche, predsednik uprave podjetja Daimler AG in vodja Mercedes-Benz Cars. „Z vstopom na hitro rastoči segment srednje velikih poltovornjakov smo naredili pomemben korak na svoji poti globalne rasti. Zahvaljujoč našemu trdnemu partnerstvu z zvezo Renault-Nissan smo lahko drastično znižali čas in stroške, ki ga potrebujemo za vstop v ta ključni segment.”

Nissan je drugi največji proizvajalec poltovornjakov na svetu, saj jih proizvaja in prodaja že več kot 80 let. Od leta 1933 je bilo uporabljenih več kot 14 milijonov Nissanovih poltovornjakov za prevoz ljudi in tovora, včasih tudi v izjemno težkih pogojih. Junija 2014 smo trgu predstavili poltovornjak NP300 Navara Frontier, ki je eden izmed najbolje prodajanih poltovornjakov na svetu in se trenutno proizvaja na Tajskem in Mehiki.

Pri Nissanu in Renaultu že razvijajo enotonski poltovornjak za Renault, ki ima skupno arhitekturo z Nissanom NP300 Navara Frontier. Poltovornjak, ki bo imel značilen Renaultov videz, je tudi Renaultov prvi enotonski poltovornjak in bo trgu predstavljen leta 2016. Enotonski poltovornjak bo Renaultovo drugo vozilo v tem segmentu, saj se bo letos začel prodajati tudi njihov poltonski poltovornjak.

Za boljši položaj na globalnem trgu bodo enotonski poltovornjaki Mercedes-Benz, Nissan in Renault za južnoameriške trge proizvedeni pri Nissanu v Renaultovi tovarni v Cordobi v Argentini, za druge trge (vključno s Severno Ameriko) pa v Nissanovi tovarni v Barceloni v Španiji. Proizvodnja v Barceloni se bo začela leta 2017, v Cordobi pa 2018.

Tovarna v Barceloni bo letno proizvedla približno 120.000 poltovornjakov za vse tri partnerje, tovarna v Cordobi pa bo letno proizvedla 80.000 vozil. Zaradi visoke stopnje lokalizacije za dele pričakujemo, da bomo povečali dobavne centre v Španiji in Argentini.

„Ker pri tem projektu sodelujemo z Daimlerjem, si bomo lahko stroške investicije za tovarno v Cordobi razdelili, hkrati pa bomo odprli nove trge v regiji za zvezo Renault-Nissan,“ je rekel Carlos Ghosn, predsednik in generalni direktor družbe Renault-Nissan. „S tem projektom bomo lahko tudi optimizirali zmogljivost proizvodnje v tovarni v Barceloni in izboljšali svojo konkurenčnost v tem pomembnem segmentu.”

Skupni projekt za proizvodnjo poltovornjakov je zadnji mejnik v strateškem partnerstvu med Daimlerjem in zvezo Renault-Nissan, ki bo ta mesec praznovala svojo 5. obletnico obstoja. Strateško sodelovanje med temi tremi podjetji se je začelo 10. aprila 2010. Na začetku je bilo sodelovanje omejeno na zgolj tri projekte, ki so v glavnem ciljali na Evropo, danes pa se je skupni nabor projektov med družbama Renault-Nissan in Daimler več kot štirikratno povečal na 13 projektov v Evropi, Aziji in Severni Ameriki.

„Po petih letih sodelovanja med Daimlerjem in zvezo Renault-Nissan lahko obdobje vsekakor ocenim izjemno pozitivno,” pravi Zetsche. „Prepoznali in ustvarili smo veliko skupnih projektov, ki predstavljajo prednost za vse vključene partnerje.”

„To sodelovanje je eno izmed najbolj produktivnih v avtomobilski industriji, ki omogoča vsem partnerjem povečati ekonomijo obsega, obenem pa bodo naše znamke in izdelki ohranili svojo prepoznavnost,” je rekel Ghosn. „Zahvaljujoč trdemu delu naših ekip čaka zvezo Renault-Nissan in Daimler dolgoročna in stabilna prihodnost.”

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Logatec z novim prodajnim salonom Citroën in DS
Opel Corsa ima tudi v novi generaciji tovarniško predelavo na plin