Novice

Deset milijonov Mustangov

Pri Fordu so dosegli pomemben mejnik, saj je po 54 letih od začetka proizvodnje s proizvodne linije obrata Flat Rock v Michiganu zapeljal 10-milijonti Mustang. Gre za najbolje prodajani športni avtomobil v ZDA v zadnji polovici stoletja, pretekla tri leta pa tudi v svetovnem merilu.

Prelomni Mustang je kabriolet GT modelnega leta 2019 v barvi Wimbledon White, ki ga poganja osemvaljnik s 460 konjskimi močmi in šeststopenjskim ročnim menjalnikom. Na ta način so se poklonili prvemu serijskemu Fordu Mustangu (VIN 001), izdelanemu leta 1964, ki je bil prav tako model kabriolet GT v enakem barvnem odtenku, z motorjem V8 s 164 konjskimi močmi in tristopenjskim ročnim menjalnikom. V primerjavi z modelom iz leta 1964 je seveda novodobni Mustang precej spremenjen, saj se ponaša s sodobnejšo športno zunanjostjo, izbrano notranjostjo z 12-palčnim digitalnim prikazom informacij, ob izpopolnjenem vzmetenju in pogonskih sklopih pa je poskrbljeno tudi za množico asistenčnih sistemov.

Dogodek so proslavili na Fordovem sedežu družbe v ameriškem Dearbornu in v proizvodnem obratu Flat Rock, parada vseh modelov Mustangov iz petih desetletij proizvodnje pa se je podala na pot iz Dearborna proti Flat Rocku. Za poseben pečat so poskrbeli še preleti treh vojaških letal P51 Mustang iz druge svetovne vojne.

“Mustang je srce in duša našega podjetja in ljubljenec avtomobilskih navdušencev po vsem svetu,” je povedal Jim Farley, predsednik za globalne trge pri družbi Ford Motor Company. “Ko zagledam Mustanga na ulici v Detroitu, Londonu ali Pekingu, se mi naježi koža in prevzame me prav takšno vznemirjenje, kot sem ga začutil ob nakupu svojega prvega avta – Mustanga letnik 1966 v kupejevski izvedbi, s katerim sem kot najstnik prevozil skoraj vso državo. Mustang ima enak učinek v vseh jezikih – na obraz prikliče nasmeh.”

Avtomobilizem.com (Vir: Ford, Motor Trend. Foto: Ford.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Volkswagen Grand California je serijska California XXL
Pri Porscheju pripravljajo reli različico modela Cayman