Novice

Volkswagen Grand California je serijska California XXL

Kar so lansko leto v tem času javnosti pokazali v podobi konceptnega kamperja California XXL, bo septembra na salonu v Düsseldorfu na ogled v serijski različici Grand California.

Enako kot prototip XXL, je tudi Grand osnovan na Crafterju s srednjo medosno razdaljo in skupno dolžino šestih metrov. Takoj je opaziti, da se je poslovila grba na konceptovem zadku, saj v serijski izpeljanki postelja v zadku avta ni več postavljena vzdolžno, ampak prečno, potrebne širinske centimetre pa so pridobili z izbočenima zadnjima stranskima stekloma.

V serijo se je uspelo prebiti praktično vsej opremi konceptnega kamperja, kar pomeni, da je v njem najti izvlečni hladilnik, postavljen ob vhod, s čimer je njegova vsebina dostopna tako iz notranjosti kot tudi iz zunanjosti. Izvlečno stranišče z umivalnikom in tušem je postalo nepremično, a še naprej v celoti podprto s tekočo vodo. Dva plinska kuhalnika sta manj futuristično oblikovana, kot je tudi kuhinjsko korito, ki je, enako kot kuhalnika, pokrito s preprostim pokrovom.

Grand California ima v osnovi samo dve ležišči, proti doplačilu pa si je moč zaželeti dodatno dvojno ležišče v prednjem delu ostrešja avta. Za veliko svetlobe v bivalnem prostoru poskrbi strešno okno, čeravno ni več tako radodarnih mer kot v konceptu. Poleg klasičnega priključka na električno omrežje so tu še v streho avta vgrajene sončne celice, a koliko Californijinih igračk zmore delati na »zeleno« elektriko, nam Volkswagen (še) ni uspel zaupati.

Grand Californiji služi za pogon dobro znani dvolitrski TDI, povezan v osnovi z ročnim šeststopenjskim menjalnikom, proti doplačilu pa ga je moč spariti z dvosklopkovnim DSG-jem. Ne manjka niti opcija štirikolesnega pogona 4Motion in cele kopice voznih pomočnikov.

O cenah Nemci še molčijo, a ustnice se jim bodo »razvezale« najkasneje v Düsseldorfu, ko ga bodo v živo predstavili širši javnosti.

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar. Foto: Volkswagen.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Elon Musk bi umaknil Teslo z borze
Deset milijonov Mustangov