Novice

Divja različica Golfa GTI Clubsport čaka zeleno luč

Visoko pozicioniran vir znotraj Volkswagna je razkril, da je nemški proizvajalec razvil lahko različico nedavno razkritega Golfa GTI Clubsport. Divjega športnika so pripravili na proizvodnjo v nemškem Braunschweigu, kjer je Volkswagnov center za raziskave in razvoj.

Kljub končanemu razvoju zverine s skoraj tristo “konji” se Volkswagen ne želi preveč izpostavljati v športnem duhu, saj je zaradi afere Dieselgate njegov ugled močno načet. Ravno zato je možno, da dvosedežna različica Golfa GTI ne bo nikoli ugledala luči sveta.

Novi Golf GTI Clubsport Lightweight je bil zasnovan kot cestno legalen dirkalnik, namenjen privabljanju novih kupcev, ki si želijo zmogljiv dirkalnik za enodnevne in gorske dirke. Volkswagen je navdih za novo različico modela GTI dobil pri Porscheju, kjer imajo za takšne namene 911 GT3 Clubsport.

Prve prototipe je poganjal prenovljeni dvolitrski štirivaljni bencinski agregat EA888, ki sodeluje s 6-stopenjskim ročnim ali dvosklopkovnim samodejnim menjalnikom z elektronsko zaporo diferenciala. Iz motorja so večjo moč iztisnili s pomočjo višjega tlaka v turbini, moč se je v primerjavi s tistim v različici Clubsport dvignila za 20 ”konjev”.

”Povečali smo prag, zato dostavi stabilnih 300 ”konjev”, ki jih trenutno Golf GTI Clubsport doseže le ob vklopu funkcije overboost,” je pojasnil neimenovani vir. Po zadnjih podatkih ostaja navor nespremenjen, na najvišjih 380 njutnmetrih.

Večje spremembe so vidne v potniški kabini, kjer so odstranili zadnjo klop, za zmanjšanje skupne mase pa so uporabili manj izolacije. Običajni Clubsport potrebuje za pospeševanje od 0-100 km/h 5,7 sekunde, kazalec pa se ustavi na elektronsko omejenih 250 km/h. Lažja izvedenka bo seveda hitrejša, a pretresljivih izboljšav ne bo prinesla.

O njegovi usodi bo odločal na novo izvoljen nadzorni svet, toda po prvih informacijah najbolj divjemu GTI-ju ne kaže dobro. Vodilni se bojijo sporočila, ki bi ga poslal ob vseh ekološko usmerjenih projektih. A kot so zapisali pri britanskemu mediju Autocar, bo Volkswagen, pred dokončno odločitvijo vodilnih, novinca pripeljal na Wörthersee.

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar. Foto: Volkswagen.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Najdaljša avtobusna povezava na svetu
Porsche prepušča avtonomno tehnologijo drugim znamkam