Novice

Porsche prepušča avtonomno tehnologijo drugim znamkam

Porsche se po besedah Oliverja Blumeja, izvršnega direktorja znamke, ne bo pridružil ostalim prestižnim proizvajalcem vozil z razvojem samovozečega avtomobila.

Oliver Blume je v intervjuju za lokalni časopis Westfalen-Blatt poudaril, da vozniki Porschejev želijo svoje avtomobile voziti. ”Iphone sodi v vaš žep in ne na cesto,” je dejal in poudaril, da se Porscheju ni treba združiti z nobenim velikim tehnološkim podjetjem. S temi komentarji je vsem jasno in glasno sporočil, da želijo vozniku pustiti za volanom popoln nadzor in se s tem razlikovati od ostalih prestižnih proizvajalcev vozil.

Lamborghini, ki je tako kot Porsche del skupine Volkswagen, ne želi slediti trendom avtonomne tehnologije. Najnovejšo tehnologijo močno promovirata BMW in Mercedes-Benz, ravno obratno pa se glede tega opredeljujeta oba proizvajalca športnih vozil.

Vozila z avtonomnimi funkcijami naj bi do leta 2025 dosegla 13-odstotni delež, ta delež pa bo težak ogromnih 42 milijard evrov, zato številni proizvajalci vozil ne želijo zamuditi priložnosti in si odrezati svojega kosa pogače.

Blume je še razkril, da bo Porsche v bližnji prihodnosti ponudil priključne hibride pri vsakem svojem modelu. Med prvimi priključnimi hibridi bo model 911, ki bo na ceste zapeljal leta 2018 in bo imel 50 kilometrov električnega dosega. V svojo največjo tovarno blizu Stuttgarta bodo vložili milijardo evrov in jo pripravili na proizvodnjo povsem električnega športnega vozila, ki ga je napovedal že koncept Mission E. S to potezo močno podpirajo zadnje poteze skupine Volkswagen, ki po izbruhu afere Dieselgate vse svoje sile usmerja v povečanje ponudbe električnih vozil.

Nemški proizvajalec športnih vozil bo produkcijsko različico koncepta Mission E na ceste pripeljal ob koncu desetletja, kjer se bo s 600 ”konji” in 500 kilometrskim dosegom spopadel s Teslinim modelom S.

”Partnerstva v grobem niso slaba ideja, če samostojne kompetence niso dovolj. Mi smo po eni strani močno podjetje in po drugi strani nimamo načrtov posegati na to območje. To bomo prepustili drugim,” je zaključil novopečeni izvršni predsednik Porscheja.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Gašper Pirman.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Porsche prepušča avtonomno tehnologijo drugim znamkam"


xxl
8 leta 2 meseci nazaj

Logično,kaj če mi Ferrari,katerega ne moreš vozit?Žal bo šlo v to smer,avte,katere boš lahko sam vozil,bodo postale igrače za bogate s katerimi bodo šli na dirkališča.

 
Divja različica Golfa GTI Clubsport čaka zeleno luč
VisionS napoveduje prvi Škodin sedemsedežnik