Novice

Divji Clio RS16 z ročnim menjalnikom in motorjem iz Megana RS275 Trophy

Pri oddelku Renault Sport so razkrili njihov najhitrejši model v 40-letni zgodovini. Clio RS16 ima nameščen prisilno polnjen bencinski agregat z 201 kilovati, ki so si ga sposodili pri modelu Megane RS275 Trophy.

Razočaranje po prihodu nove generacije Clia RS je bilo precejšnje, zato so pri Renaultu kmalu predstavili izboljšano različico Trophy, ki pa vseeno ni zadovoljila visokih pričakovanj. Po številnih kritikah je športnemu oddelku Renault Sport prekipelo in so v Monaku, tik pred pričetkom dirke Formule 1, predstavili model RS16 z 201-kilovatnim agregatom in 6-stopenjskim ročnim menjalnikom iz Megana RS275 Trophy.

Renault Sport športne navdušence razvaja že štirideset let, zato so v spomin temu jubileju pripravili koncept RS16, ki ga je prvi zapeljal dirkač Formule 1 Kevin Magnussen. Pri podjetju so želeli predstaviti popolnoma funkcionalno vozilo, zato so inženirji vanj prenesli podvozje in popravke za boljše vozne lastnosti neposredno iz motošporta.

”V teoriji je Clio RS z našim najmočnejšim agregatom, dvolitrskim turbo motorjem  z 275 ”konji”, zanimiv predlog, vendar smo sprva morali opraviti resne preglede v zvezi z njegovo dosegljivostjo. V manj kot mesecu je majhna ekipa zaključila s predhodno študijo, ki je potrdila, da lahko namestimo ta motor pod pokrov motorja,” je dejal generalni direktor Patrice Ratti.

Karoserija je širša za 60 milimetrov, aluminijasta platišča merijo 19 palcev, celoten sprednji del pa je bil predelan za pravilno namestitev motorja in hladilnega sistema. Enostopenjsko nastavljive blažilnike so si sposodili iz Megana RS275 Trophy-R, prav tako pa so si sposodili ogromne 350-milimetrske sprednje zavorne kolute. R3T je daroval zadnjo os in povečal togost za 50 odstotkov.

”Generalno gledano smo želeli ponovno uporabiti inovacije, ki smo jih predstavili pri modelu Megane RS275 Trophy-R. Za primer, uporabili smo litij-ionsko baterijo, s katero prihranimo okoli 15 kilogramov ter pridobimo na prostoru v motornem prostoru.”

Za zdaj obstajata le dve enoti, rumeni služi kot konceptno vozilo, črnega pa uporabljajo za testiranja. Pri Renaultu želijo z modelom RS16 uspešno naslediti divji model V6.

Ali bo povsem podivjani Clio zapeljal tudi s proizvodnega traku, bo znano v prihodnjih mesecih. V primeru, da se bodo pri Renaultu odločili za izdelavo, se bo cena gibala okoli 45.000 evrov.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Autocar. Foto: Renault)

Mnenja uporabnikov

5 komentarjev za "Divji Clio RS16 z ročnim menjalnikom in motorjem iz Megana RS275 Trophy"


sporty
7 leta 10 meseci nazaj

S ceno se ne obremenjujte, avto bo tako ali tako razprodan kot vroce zemljice…Tako da so vam dileme kaj bi raje za ta denar brezpredmetne. LP

frgo
7 leta 10 meseci nazaj

cena je nepomembna, ker itak govorijo o francoskih cenah, ki so noro višje od slovenskih

MORDOR
7 leta 10 meseci nazaj

Sam cena je pa huda,ker za ta denar pa potem raje fokusa RS vzamem in njegovih 350KM,pa še štirikolesni pogon zraven pa mi še kar 5000 eur ostane.Saj tale clio je top ampak….

7 leta 10 meseci nazaj

Me zanima, če bo padel nov “fwd” rekord na Nürburgringu…

pskoda
7 leta 10 meseci nazaj

Če hočeš športni avto mora biti obvezno ročni menjalnik in ta clio je prava bomba. Tukaj je samo problem cena, ker je zelo previsoka

 
Skupina PSA za leto 2019 pripravlja električno ofenzivo
Prenova »hrošča«