Novice

Skupina PSA za leto 2019 pripravlja električno ofenzivo

Skupina PSA bo v letu 2019 lansirala dve novi arhitekturi, ki bosta primerni za vgradnjo priključnega hibrida in vozil z dizelskim, bencinskim in povsem električnim pogonom.

Večja izmed obeh novih arhitektur, EMP2, bo namenjena modelom iz segmenta C in D, kjer bo služila kot odskočna deska za prihod priključnega hibrida ter modelov s pogonom na sprednji kolesni par in s štirikolesnim pogonom. Manjša CMP bo služila kot osnova za modele segmenta B in C.

Ob prihodu nove generacije priključnih hibridov bodo pri PSA uradno upokojili dizelsko hibridno tehnologijo, ki jo bo zamenjala bolj razširjena kombinacija bencina in elektromotorja. Z arhitekturo CMP prihaja prvo povsem električno vozilo nove generacije, ki ga bo poganjal spredaj nameščen električni motor ter litij-ionska baterija s kapaciteto 50 kWh. Najvišjo hitrost bo imel omejeno na 150 km/h. Hitro domače polnjenje bo potekalo preko vgrajene 7-kilovatne vtičnice in bo v 90 minutah napolnilo baterijo za novih  100 kilometrov. Z najhitrejšo možnostjo polnjenja bo za polnjenje 80 odstotkov baterije potrebno le 30 minut, vsaka dodatna minuta polnjenja pa bo prinesla naslednjih 12 kilometrov.

Večja in dražja limuzina bo imela nameščeno 12 kWh baterijo z 80-kilovatnim elektromotorjem, medtem, ko bodo največji športni terenci in križanci dobili 13 kWh baterijo, elektromotor pa bo proizvedel 90 kilovatov. Kapaciteta novih baterij bo dvanajstkrat večja, kot je na voljo sedaj in bo imela boljše polnilne lastnosti. Polnjenje bo uporabniku na običajni domači vtičnici vzelo 4,5 ure, bo pa na voljo tudi 32-amperska polnilna postaja z močjo 6,6 kilovata, ki bo vozilo napolnila v dveh urah in pol.

Štirikolesno gnani modeli bodo imeli dodaten električni motor nameščen na zadnji osi. Skupna moč sistema pri dvokolesno gnanih modelih bo 247 ”konjskih moči” in pri štirikolesni gnanih 296 ”konjskih moči”. V načinu EV bodo zmožni prevoziti do 60 kilometrov.

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar. Foto: Peter Humar, Gašper Pirman, Peugeot)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Osvežena Amarokova notranjost
Divji Clio RS16 z ročnim menjalnikom in motorjem iz Megana RS275 Trophy

Več vsebin

Novice

Citroën SpaceTourer, Peugeot Traveller in Toyota Proace s petimi zvezdicami na Euro NCAP

Novice

Kmalu konec japonsko-francoske skupne proizvodnje najmanjših modelov