Novice

Dobri, stari časi: Opel Kadett 1200 S automatic (1975)

Takšnih že dolgo ne delajo več. Veseli smo, da smo si uspeli ogledati enega redkih odlično ohranjenih modelov Opel Kadetta s samodejnim menjalnikom.


Gospod Franc Zeni s Primskovega je naročil svoj prvi avto v Ljubljani. Ker pred tem ni imel vozniškega izpita, se je odpravil v takratno Avtomoto društvo v Kranj, kjer so mu povedali, da na žalost nimajo vozila s samodejnim menjalnikom, ki bi ga potreboval za praktično vožnjo zaradi gibalne omejitve. Preostalo mu je le, da je počakal na svojega Kadetta ter uspešno opravil šolanje in preizkus kar v njem.

Očitno sta se gospod Franc in Kadett odlično razumela, saj sta ostala skupaj vse do letos. Gospod Zeni se bliža okrogli devetdesetletnici, zato je avto ostajal na varnem v garaži, le sem in tja sta se še odpeljala na vožnjo. Pot ju je zaradi težavic z napeljavo pripeljala tudi na servis v stavbi bivšega Gozdnega gospodarstva na Primskovem, kjer je Kadett srečal svojega novega lastnika, Dušana Vidmarja.

Dušana vozniki Oplov poznajo kot dolgoletnega vodjo tehnične službe in servisa te znamke, ljubitelji avtomobilističnih dirk pa predvsem kot rally sovoznika Silvana Lulika iz sredine osemdesetih, kasneje pa kot bolj izkušenega v paru z Rokom Černjavskim, s katerim sta tekmovala do leta 1999.

Potem ko sta se dogovorila za kupčijo, je Dušan nekoliko polepšal notranjost in zunanjost sicer odlično ohranjenega Kadetta 1200 S in ga ob zaključku pokazal gospodu Francu. Pokukala sta v notranjost, v prtljažnik ter tudi pod motorni pokrov in zdelo se je, da sta tako eden kot drugi zadovoljna z videnim. Pravzaprav sta oba žarela od ponosa, upravičeno. Gospod Franc pravi, da Kadetta doma kar malo pogrešajo, saj je bil v veliko pomoč pri opravljanju vsakodnevnih opravil, a je vseeno vesel, da je prišel v roke pravemu ljubitelju.

Upam, da bomo Dušana, seveda v primernem sončnem in suhem vremenu, uspeli nagovoriti še za kakšno slikanje in predvsem vožnjo s tem retro lepotcem.

Besedilo in foto: Urška Radolović.

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Dobri, stari časi: Opel Kadett 1200 S automatic (1975)"


mrtwelvetrees
10 leta 10 meseci nazaj

a je to obnovljen ali se gospod res z njim ni nič vozil ?

 
V vrhunski formi: novi BMW M5.
Žagar v Lendavi do druge, brezmadežne zmage