Novice

Drzni Jaguar I-Pace

Kdo bi si mislil, a po dolgoletnem klavrnem poslovanju znotraj Forda, je Jaguar pod okriljem Indijske Tate in njihovega kapitala doživel pravi razcvet. Da mislijo zelo resno tudi v prihodnosti, so dokazali z njihovim samozavestnim, odločnim in za Jaguar doslej najbolj drznim korakom – vstopom na področje električnih avtomobilov.

Njihovo vizijo vsakodnevno uporabnega in prostornega, ter, tako zatrjujejo sami, tudi družinskega električno gnanega avta so uresničili v I-Paceu. Na presenečenje in hkrati tudi olajšanje mnogih je avto, ki so ga v konceptni podobi prvič predstavili leta 2016 na salonu v Los Angelesu, za razliko od velike večine konceptov, prišel v serijo le minimalno prilagojen.

Naj kar takoj razčistimo najpomembnejšo vprašanje. Angleži zagotavljajo, da zmore I-Pace z eno polnitvijo baterije priti, glede na standard WLTP, 480 kilometrov daleč. Uporabnost tega dosežka je Jaguar dodatno podkrepil s pojasnilom, da ga bo povprečni uporabnik primoran polniti samo enkrat tedensko. Kadar bo prišla potreba po daljši poti, je dobro vedeti, da je možno izpraznjeno 90-kilovaturno baterijo na 100-kilovatnem priključku napolniti v zmernih 45 minutah.

Povsem pričakovano je Jaguar za I-Pace razvil samosvojo platformo. Avto je s 4.682 milimetri sicer nekaj malega krajši od F-Pacea, a ima zato z 2.990 milimetri bistveno daljšo medosno razdaljo, kar se kaže tudi v notranji ureditvi prostora in, tako Jaguar, tudi na dinamiki vožnje. Na slednjo ima bistven vpliv v dno avta vgrajena baterija, ki je tudi najtežji element avta, zaradi česar naj bi imel težišče postavljeno kar 13 centimetrov nižje kot F-Pace. O najbrž kar konkretni lastni masi avta sicer zaenkrat še niso govorili, a zato toliko bolj na glas poročajo o uravnoteženosti mase, saj je med osi razporejena v optimalnem razmerju 50:50.

Sistemska moč dveh elektromotorjev, ki vsak zase ženeta svoj par koles, znaša »spodobnih« 400 KM, navor pa 696 Nm. Tako motoriziran naj bi zmogel pospešiti do stotice v samo 4,8 sekundah, največja hitrost pa znaša, zelo verjetno zaradi omejenosti, »samo« 200 km/h.

Zunanja podoba avta je že od vsega začetka požela veliko odobravanja publike. Zdaj je jasno, da je oblikovalcem uspelo zunanjo všečnost v celoti prenesti tudi v notranjost. Tam bodo uporabniki izpostavljeni prostorni in napredno oblikovani kabini, ki naj bi zagotavljala tudi zvrhano mero prilagodljivosti in uporabnosti. Izbrani materiali so najvišje kakovosti, sodobnost gradnje pa poudarjata dva velika na dotik občutljiva zaslona na sredinski konzoli.

I-Pace je za Jaguar nedvomno najbolj pogumna poteza, odkar je prišel pod okrilje Tate. Povsem verjetno pa je, da se jim bo ta pogum obrestoval, saj so uspeli v njem združiti sodobnost gradnje v vseh pogledih, uporabnost in prilagodljivst ter vsesplošno naprednost. Res pa je, da vse to stane. Jaguar ceni I-Pace na nam najbližjem avstrijskem trgu na vsaj 78.380 evrov. Za vse povprečneže absolutno preveč, za druge, ki se ozirajo za Teslo X in podobnimi, pa nedvomno vredno premisleka.

Avtomobilizem.com (Vir: Motor Authority, Autorevue. Foto: Jaguar.)

Mnenja uporabnikov

5 komentarjev za "Drzni Jaguar I-Pace"


RedBaron
6 leta 1 mesec nazaj

Kam smo prišli… Jaguar je indijski, Pirelli kitajski, SAAB tudi… groza. No, zgleda pa vseeno prekleto dobro tale Jaguar!!

6 leta 1 mesec nazaj

In kako je bilo prespat zadnjih 20 let ( globalizacije ? ) … smo se zbudili sveži ? Spočiti ?

6 leta 1 mesec nazaj

Zelo kul! Dva komada, prosim.

tha_man
6 leta 1 mesec nazaj

Kar huda konkurenca Tesli, pa še bolje zgleda. And it’s a Jag 🙂

nejc1
6 leta 1 mesec nazaj
 
Jeepove novosti za evropski trg
Cupra e-Racer je koncept električnega turnega dirkalnika