Novice

DS 3 Crossback na bencin, dizel in elektriko

Z novim DS 3 Crossback je PSA naredil prvi korak v smeri uresničitve svoje napovedi, da bo vse modele v paleti ponudil tudi v elektrificirani različici.

Popolnoma nov DS 3 Crossback je po DS 7 Crossback hkrati drugi samostojni model, odkar se je DS odcepil od matičnega Citroëna. Oblikovno, tako Francozi, posnema glavne poteze večjega brata v dva razreda manjšem modelu. Avto se bo po velikosti in zasnovi boril za kupce v enem najbolj tekmovalnih in tudi najbolj zastopanih avtomobilskih razredov na stari celini, razredu malih cestnih terencev.

Kot je za PSA-jeve terence in križance značilno, tudi mali DS Crossback ne ponuja opcije štirikolesnega pogona, temveč ima vedno prednji pogon. Gnan je lahko z enim od treh tipov pogonskih sklopov. Bencinska ponudba obsega 1,2-litrski PureTech trivaljnike treh zmogljivosti (100, 130 in 155 KM). Dizel bo samo eden in sicer 1,5-litrski BlueHDi v izpeljanki s 100 konjskimi močmi. Vsi so povezani s svežim osemstopenjskim samodejnim menjalnikom. Zadnja vrsta pogonskega sklopa je tista, ki naj bi v tovrstnih avtomobilih v prihodnosti očitno postala tudi uveljavljena možnost. Govorimo o izpeljanki E-Tense, ki jo žene 136-“konjski” elektromotor. Z energijo se oskrbuje iz 50-kilovaturne litij-ionske baterije, ki naj bi po standardu WLTP zadoščala za več kot 300 kilometrov poti z eno polnitvijo (po manj realnem ciklu NEDC znaša ta celo 450 km).

Novinec oblikovno prepriča s svežo in razmeroma samosvojo podobo tako zunaj kot tudi v notranjosti. Predvsem v kabini se kaže želja po zagotovitvi prestižnega vzdušja, ki naj bi zaznamovalo modele DS skupine PSA.

Francozi so jasno poskrbeli za zvrhano mero prilagajanja izgleda novinca kot tudi za dolg spisek varnostno-asistenčnih sistemov, ki bodo bodisi vgrajeni serijsko ali pa na voljo proti doplačilu.

Ker DS zaenkrat o cenah še molči, lahko le ugibamo, da se bo začel cenik pri okoli dvajset evrskih tisočakih (vstopni bencinar), osnovni cenik vozil pa bo predvidoma segal do okoli 40 tisočakov za električni DS 3 Crossback E-Tense. Koliko smo z našim ugibanjem zgrešili, bomo verjetno izvedeli v začetku oktobra, ko ga bodo javnosti prvič pokazali v živo na mednarodnem avtomobilskem salonu v Parizu. Začetek prodaje je napovedan za 2019.

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar, Carscoops. Foto: DS.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Električno gnani Aston Martin prihaja naslednje leto
WLTP: sami ste (ga) hoteli