Novice

Električno gnani Aston Martin prihaja naslednje leto

Pri angleški znamki Aston Martin so najavili prihod serijske verzije električno gnane športne limuzine Rapide, ki naj bi se znašla v prodajnih salonih že prihodnje leto. Model Rapide E, ki se je v konceptni obliki prvič pokazal že pred tremi leti, naj bi se ponašal z več kot 600 »konji« največje moči ter okrog 320-kilometrskim dosegom.

Omenjeno električno gnano vozilo je Aston Martin sicer razvijal v sodelovanju s podjetjem Williams Advanced Engineering, ločenim oddelkom moštva Formule 1, prvi prototip pa so pokazali že leta 2015. A še preden bodo pričeli s proizvodnjo prvega serijskega električnega Aston Martina, kar naj bi se zgodilo prihodnje leto, so razkrili njegove tehnične značilnosti.

Model Rapide E naj bi se tako ponašal z dvema elektromotorjema, nameščenima na zadnji osi, ki bosta proizvedla več kot 600 »konjev« (okrog 950 Nm največje navorske vrednosti). V avtomobilu bo nameščena baterija kapacitete 65 kWh, ki je sestavljena iz 5.600 litij-ionskih celic, svoj prostor pa je našla tam, kjer se pri navadni različici Rapida nahajajo dvanajstvaljni bencinski agregat, menjalnik ter posoda za gorivo. Baterija naj bi z enim polnjenjem omogočila okrog 320-kilometrski doseg (po ciklu WLTP), 800-voltni električni sistem pa naj bi omogočal izjemno hitro polnjenje. Proizvajalec navaja, da naj bi bilo možno doseči 80-odstotno napolnjenost baterije v zgolj 15 minutah.

Rapide E naj bi pospešil od 0 do 100 km/h v dobrih 4 sekundah ter dosegel 250 km/h najvišje hitrosti, pri čemer naj bi bilo še posebej fascinantno pospeševanje med 80 km/h ter 115 km/h v pičli sekundi in pol.

Rapide E bodo proizvajali v povsem novi tovarni v Walesu, naredili pa naj bi jih zgolj 155.

Avtomobilizem.com (Vir: Motor Authority. Foto: Aston Martin.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Kia ProCeed je najbolj športen član družine Ceed
DS 3 Crossback na bencin, dizel in elektriko