Novice

DS 4 vnaša avantgardo v kompaktni razred

Novi DS 4 znamka umešča med premijske predstavnike kompaktnega razreda, kupce pa naj bi prepričeval tako z edinstveno podobo kot tudi s številnimi inovacijami. Na voljo bo v treh različicah: DS 4, DS 4 Cross in DS 4 Performance Line.

Podobno kot novi Citroën C4 naj bi tudi DS 4 nagovarjal vse, ki so jim všeč tako kupejevski športni terenci kot tudi klasične kompaktne kombilimuzine, le da bo zanj potrebno pripraviti nekaj več denarja. V njegovem zunanjem videzu znamka izpostavlja razmerja med skupno dolžino (4,40 m), širino (1,83 m) ter višino (1,47 m), ki jih še dodatno poudarjajo zelo velika kolesa (do 20 palcev). Prednji del zaznamuje svetlobni podpis ozkih žarometov v tehniki LED, ki so v najboljšem primeru izvedeni s sistemom DS Matrix LED Vision, ter dnevnih luči v dveh vrsticah diod na vsaki strani (do 98 diod LED). Žaromete z okrasno dvodelno masko povezuje motiv kril, čez masko pa se razteza izrazito dolg pokrov motornega prostora.

Silhueta je v znamenju strmo padajoče strešne linije, bočne poteze so zelo izrazite, potopne kljuke pa so izvedene na enak način kot pri DS 3 Crossback. Ob stilskem vtisu omenjenih elementov naj bi se izboljšala tudi aerodinamična učinkovitost vozila. Zadek bo lahko prepoznaven na račun luči, katerih površina zaradi laserskega graviranja deluje kot luske.

Videz DS 4 Cross se nekoliko razlikuje po tem, da ima spodnji del odbijačev drugačno končno obdelavo, posebne zaščitne elemente in matirano črno barvo, spredaj je nameščena svetleče črna rešetka okrasne maske, ima prepoznavna platišča, osnovne nosilce strešnega prtljažnika in streho v barvi karoserije. Na seznamu opcij je sistem Advanced Traction Control (načini pesek, sneg in blato) ter sistem za pomoč pri spustu po strmini. DS 4 Performance Line ima končno obdelavo zunanjosti v črni barvi s paketom Black (DS Wings, okrasna letev med zadnjimi lučmi, okrasna maska in okvirji bočnih stekel) ter značilna črna platišča.

Digitalizirana notranjost je prečiščena, kljub temu pa ne manjka za znamko značilnih izbranih oblikovalskih dekorativnih elementov. Med materiali so različne vrste usnja, alkantara, karbonska vlakna in les. Nova je razporeditev upravljalnih stikal, ki so razvrščena v tri vsebinske sklope, zanimiva pa je tudi rešitev odprtin za prezračevanje DS Air, za katero so značilni visoko nameščeni kompaktni sredinski zračniki z neopaznimi lopaticami. Nastavljiva posredna ambientalna osvetlitev izpostavlja bočne elemente, za avdiofile pa je na voljo sistem Focal Electra, pri katerem k še večjim užitkom pri poslušanju pripomorejo zvočno izolirana stranska stekla. Prostornina prtljažnika znaša do 430 litrov, vozilo pa je opremljeno s funkcijo prostoročnega dostopa.

DS 4 je zasnovan na nadgrajeni osnovi EMP2 s 70 % novimi ali ekskluzivnimi deli. Kupcem bo od začetka prodaje na voljo s priključno hibridno tehnologijo, ki združuje štirivaljni turbobencinski motor (180 KM), elektromotor (110 KM) ter menjalnik e-EAT8 za sistemskih 225 konjskih moči. Na zadnjem delu poltoge preme je nameščena baterija z novimi celicami kompaktnejše zasnove in večje kapacitete, ki zagotavlja več kot 50 kilometrov dosega brez lokalnih emisij (kombinirani cikel WLTP). V bencinskem delu motorne palete bodo izvedenke PureTech s 130, 180 in 225 konjskimi močmi, dizelski predstavnik pa bo BlueHDi s 130 konjskimi močmi. Vsi pogonski sklopi bodo imeli nameščen 8-stopenjski samodejni menjalnik.

O številnih sodobnih tehnologijah, s katerimi bo opremljen novi DS 4, smo pisali že ob njegovi napovedi konec lanskega leta.

Pričetek prodaje modela je predviden za zadnje četrtletje leta 2021.

Avtomobilizem.om (Vir in foto: DS.)

Mnenja uporabnikov

6 komentarjev za "DS 4 vnaša avantgardo v kompaktni razred"


wildbliw
1 leto 5 meseci nazaj

Spet dobimo risbice za otroke. In realni izgled takoj za par stopen slabši izgled. Kot vedno. No bi bilo lepo ga pokazati tudi malo od bližje.

Splošno se mi pa zdi, da bo zadeva vseeno izgledala kar vrhunsko.

frgo
1 leto 6 meseci nazaj

škoda samo za mrožast rilec, ki bolj spominja na pežoje kot citroene…

Firediver
1 leto 6 meseci nazaj

Najbrž bi bilo brez tistih LED oklov oblikovno preveč pusto na tistem detajlu.
Po eni strani je preveč načičkan, ampak – po drugi strani – je lahko pa konkurenca preveč pusta, neizrazita.
Pač ne sledijo nemški liniji oblikovanje, kjer bi res od minimalizma še črto črtali, če bi se le dalo…

xxl
1 leto 6 meseci nazaj

Ni slabo, drag bo, zato bodo kupci raje nemcem denar nesli.

JG2
1 leto 6 meseci nazaj

Wow, super izgleda!

wildbliw
1 leto 5 meseci nazaj

Risba ali tisti pravi?

 
Android kmalu tudi v vozilih Ford in Lincoln
Kia naj bi proizvajala električne avtomobile podjetja Apple