Novice

Dvojna zmaga za Porsche na 24 ur Le Mansa

Porsche je dosegel osupljivo in zgodovinsko zmago na 83. dirki 24 ur Le Mansa, kjer je po 24 urah dirkanja k zmagi veliko pripomogel zvezdnik Formule 1 in debitant na tej dirki Nico Hulkenberg, s tem pa nemškemu proizvajalcu vozil prislužil 17. zmago. Porsche je zmagal prvič po letu 1998 in osvojil prvo in drugo mesto, Audi zmagovalec zadnjih 13. preizkušenj od 15. je osvojil tretje in četrto mesto.

Hulkenbergu sta se pridružila še en novinec Earl Bamber in zvezda dirke Nick Tandy, trojica pa je dirko končala s skoraj brezhibnim dirkanjem. Porsche 919 Hybrid s številko 19 je odločno ubranil vse napade Audija, kot tudi poskuse svojih sotekmovalcev in nemškemu proizvajalcu podaril prvo zmago po le dveh letih, odkar so se vrnili v Le Mans.

Zmaga je prišla ravno ob pravem času, saj je letos minilo 45 let od prve zmage za Porsche v Le Mansu. Leta 1970 sta Hans Hermann in Richard Attwood zmagala v belo-rdeči ikoni 917K.

Večino dirke sta se za prvo mesto bojevala Audi in Porsche, Audijev dirkalnik s številko 7 je imel težave s predrto pnevmatiko, zato je vodstvo prepustil Porscheju, številka 8 pa je zaradi razbitega nosu morala na krajšem triminutnem postanku, vendar je ekipa Audi kljub temu ostala blizu prvega mesta.

Ko se je dirka prevesila v noč, je Porsche držal malce hitrejši tempo, kot so ga zmogli pri Audiju. Nick Tandy je v 253. krogu prevzel vodstvo in ga ni več izpustil iz rok.  Številka 19 je na prvem mestu prevozila več kot polovico dirke in ob sončnem vzhodu imela več kot dve minuti prednosti pred sotekmovalci s številko 17 (Mark Webber, Brendon Hartley in nekdanji zmagovalec Timo Bernhard), Audi pa se je takrat že ubadal s številnimi težavami. V dirkalniku s številko 19 so prvič zmagali prav vsi dirkači – Nico Hulkenberg, Earl Bamber in Nick Tandy. Audi je z dirkalnikom R18 e-tron končal na tretjem mestu, kljub težavam z zanesljivostjo proti koncu dirke.

Zmagovalno se je v Le Mans vrnila tudi ekipa Corvette, kjer je s številko 64 dirkalnik C7.R, po letu 2011, zopet zmagal v diviziji GTE Pro. V diviziji LMP2 je zmagala ekipa KCMG. 45 minut pred koncem se je Aston Martin s številko 98. zaletel in zmago v diviziji GTE Amateur podaril ekipi SMP Racing, ki je dirkala s Ferrarijem, drugo mesto je osvojil Patrick Dempsey v Porscheju 911 RSR.

Divizija GTE Pro se je izkazala, za enako zanimivo kot P1, saj so se prve štiri ure dirke za zmago bojevali kar štirje dirkalniki. Potem ko je odpadel Aston Martin, je vodstvo prevzela Corvetta, tesno za petami pa ji je sledil Ferrari 458 Italia z ekipo AF Corse. V zadnjih urah sta se na vrhu izmenjevala slednja, a je Ferrari končal boj za prvo mesto s težavami na menjalniku, prehitel pa ga je dirkalnik AF Corse s številko 71.

Nissan je spoznal vse težave ob prvem letu dirkanja in z dirkalnikom s pogonom na sprednji kolesni par GT-R LM Nismo za vodilnimi zaostal povprečno 20 sekund na krog; z vse večjimi težavami so vsi trije dirkalniki preživeli precej časa v garažah. Dirkalnik s številko 21 je končal dirko pozno ponoči brez zadnje pnevmatike, dirkalnik s številko 23 pa je prenehal delovati le nekaj ur pred koncem. Vsi trije Nissani so večino dirke delovali brez ali z minimalno pomočjo hibridnega pogona, zato jim je zmanjkalo moči in so morali več obremenjevati zavore.

Vodja ekipe Nissan, Darren Cox je dejal: ”Frustrirajoče je za vse, ampak moramo narediti pravo stvar in odpeljati čim več krogov. To je krivulja učenja.”

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar, Autoblog, 24h-lemans.com. Foto: 24h-lemans.com.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Mercedes-Benz draži s skico novega GLC
Nissan Juke-R Nismo prihaja na Goodwood