Novice

Dyson misli resno z elektro mobilnostjo

Dyson, vsem najbolj poznan kot proizvajalec ciklonskih sesalnikov, po uvodnem zanikanju, da razvija elektro avto, postaja počasi vse bolj gostobeseden glede svojih načrtov v zvezi z elektro mobilnostjo.

Že nekaj časa nazaj je kupil zapuščeno letališče, na katerem je dva objekta že predelal na način, da lahko v njih širi obseg svojega poslovanja. Zdaj je naredil naslednji korak in razgrnil načrte za izgradnjo testnega poligona ter še nekaterih drugih objektov ob poligonu, ki naj bi bil namenjeni testiranju električnih vozil. Nekaterim »poznavalcem« se zdi podatek, da bodo na poligonu odseki, ki bodo dovoljevali testiranje pri hitrostih preko 160 km/h, zanimiv, a ker ob tem ni navedbe tudi dejansko najvišje možne hitrosti, je zadeva manj informativna. Že res, da elektro avti namenjeni širši javnosti praviloma niso ravno hitrostne »rakete«, saj so večinoma vsi hitrostno omejeni nekje v območju med 130 in 160 km/h, a za navdušence tračev Dysonov podatek o hitrostih preko 160 km/h dovoljuje možnost špekulacij, ki so danes tako zelo iskane.

Kakorkoli že, Sir James Dyson v kombinaciji z obstoječo lokacijo ne govori nič o proizvodnji, saj zanjo pravi, da jo bo postavil iz logističnih razlogov v bližini oskrbovalne linije z baterijami. Pri tem pravi še, da je edino logično postaviti proizvodno lokacijo v bližini dobaviteljev, kjer bodo toplo in prijateljsko sprejeti ter se bo logistično to najbolj izplačalo. Upoštevajoč veliko navdušenje nad elektro mobilnostjo na daljnem vzhodu in dejstvo, da baterije večinoma prihajajo iz tistega področja, je zelo verjetno, da bo tudi Dyson svoje elektro avte proizvajal na Kitajskem ali nekje v neposredni bližini. Ob tem pa so kristalno jasni, da bodo vsi trije modeli, ki so trenutno v razvoju, v celoti razviti v domači Veliki Britaniji.

Sir Dyson ob tem pravi še, da bo njihov prvi avto maloserijski, s količinami do 10.000 letno. Njegov glavni cilj bo vzpostavitev razmerja s trgom in dobavitelji, se postaviti na zemljevid elektro mobilnosti ter pridobiti prepotrebne izkušnje s serijsko izdelavo po standardih avtomobilske industrije. Nekaj let kasneje naj bi potem prvemu sledila še dva velikoserijska modela, kar je strategija zelo podobna postopanju Tesle. Pri tem pa je med obema vseeno bistvena razlika, saj so Američani kot pionirji širši javnosti namenjenih elektro avtomobilov stopali po bistveno bolj trnovi poti vzpona kot bodo morali Angleži, saj so se morali boriti (in se še vedno borijo) poleg internih težav še s takratno skepso glede elektrike.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops Foto: Dyson)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Škoda bo v Parizu predstavila koncept Vision RS
Bugatti Chiron preseneča v LEGO izvedbi