Novice

EC6 je tretji model znamke Nio

Kitajski Nio je predstavil svoj tretji serijski model. Poleg večjega ES8 in terenskega ES6 imajo zdaj v paleti še športni terenec EC6 s padajočo kupejevsko strešno linijo.

Mersko naj bi se EC6 umeščal med izdelke, kot so Mercedes-Benz EQC, Jaguar I-Pace in Audi e-tron. Tehnična zasnova novinca izhaja iz modela ES6, enako do določene mere velja tudi za oblikovanje avta. Glavna razlika med obema je seveda v strešni liniji, ki se pri EC6 od stebrička B naprej položno spušča proti zadku, pri ES6 pa vztraja dlje vodoravno in se, podobno kot pri običajnih terencih, spusti šele čisto na koncu avta. Iz tega razloga lahko rečemo, da se EC6 umešča v razred tako zelo popularnih kupejevskih športnih terencev.

Podobno kot prva modela Nio, je tudi novinec gnana z dvema elektromotorjema, vsakim nameščenim centralno ob posamezni premi. Kitajci so potrdili, da bosta obstajali dve izpeljanki pogona, vstopna »Sporty« in zmogljivejša »Performance«. Pridevnik vstopna je v primeru prve opcije rahlo zavajajoč, saj jo ženeta dva elektromotorja s stalnimi magneti, ki vsak zase razvijata 160 kilovatov oziroma skupaj kar 320 kW (435 KM) moči, kar zadostuje za pospešek do stotice v 5,6 sekundah. Serijsko primaknjena 70-kilovaturna baterija naj bi mu, po zelo optimističnem standardu NEDC, dovoljevala največ 425 dosega z eno polnitvijo.

Nio EC6 Performance ženeta ravno tako dva elektromotorja, a ta dva razvijata skupno moč 400 kilovatov ali 544 KM. Razlika je v tem, da je ob prednji osi tudi tu nameščen 160-kilovatni elektromotor s stalnimi magneti, ob zadnjo os pa so namestili 240-kilovatni indukcijski elektromotor. Tako motoriziran EC6 Performance opravi s pospeškom do stotice v 4,7 sekunde, 70-kilovaturna baterija pa zadošča za največ 435 km dolgo pot. Proti doplačilu bodo Kitajci pri obeh ponudili tudi možnost izbire 100-kilovaturne baterije, ki bo doseg povečala na 605 oziroma 615 kilometrov.

Ob predstavitvi EC6 je William Li, vodja Nia, med drugim povedal, da se EC6 odlikuje z odlično aerodinamiko, saj znaša njegov količnik zračnega upora samo 0,27. Napovedal je tudi možnost doplačila za termično učinkovito panoramsko strešno okno površine 2,1 kvadratnega metra. To naj bi uporabnikom med vožnjo omogočalo pogled v nebo in jih istočasno varovalo pred sončno pripeko tako, da bo prestreglo do 85 odstotkov sončne toplote in do 99,5 odstotka UV žarkov.

Kitajci cen za novinca še niso razkrili, saj bodo to storili julija 2020. Prve dobave, zaenkrat samo kitajskim kupcem, stečejo septembra 2020, že prepričani v njegove odlike pa lahko za EC6 tudi oddajo že rezervacije v znesku 2.000 juanov oziroma okoli 250 evrov.

Avtomobilizem.com (Vir: AutoExpress. Foto: Nio.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Volkswagen zvišuje napovedano proizvodnjo električnih avtomobilov
Carlos Ghosn zapustil Japonsko