Novice

Carlos Ghosn zapustil Japonsko

Kljub strogim pogojem pogojne izpustitve in prepovedi potovanj naj bi zapustil Japonsko ter s zasebnim letalom prispel v Libanon, da bi se, po njegovih besedah, izognil nepravičnemu pregonu.

Po aretaciji v novembru 2018 je Carlos Ghosn na Japonskem čakal na sojenje zaradi finančnih nepravilnosti v povezavi s podjetjem Nissan, ki naj bi se predvidoma pričelo v aprilu letošnjega leta. Na pričetek sodne obravnave je sicer od lanskega aprila čakal na prostosti, saj so ga japonske oblasti izpustile iz pripora po plačilu 9 milijonov dolarjev (8 milijonov evrov) varščine in sprejetju dodatnih pogojev, vključno s prepovedjo potovanj. Zaenkrat še ni znano, kako je Ghosnu uspelo zapustiti Japonsko, saj naj bi bili njegovi potni listi še vedno deponirani. Carlos Ghosn naj bi imel poleg francoskega še brazilski ter libanonski potni list in obenem tudi libanonsko državljanstvo. Po poročanju japonskih medijev se pogoji njegovega izpusta niso spreminjali, njegova hiša je bila pod stalnim video nadzorom, imel pa je tudi omejeno uporabo telefona in računalnika, za vsako bivanje izven domače hiše, daljše od dveh noči, pa je moral zaprositi za dovoljenje sodišča.

Potem ko je nekaj tiskovnih agencij poročalo o njegovem prispetju v Libanon, je Ghosn v kratki izjavi za medije potrdil, da je pripotoval v eno od držav Srednjega Vzhoda, ker ne namerava biti več talec nepravičnega in politično motiviranega pregona japonskega sistema, kjer naj bi bila krivda že vnaprej potrjena. Poudaril je še, da ne beži pred roko pravice, temveč le pred nepravdo in političnim pregonom, končno pa bo lahko spet komuniciral z mediji.

Glede na to, da Libanon z Japonsko nima sklenjenega dogovora o izročitvi, za zdaj še ni znano, kakšna bo njegova usoda, se pa naj bi v obdobju, ko je bil Carlos Ghosn pridržan na Japonskem, v Libanonu dogajalo precej sprememb. Država je sredi ekonomske krize in je dobila precej izdatno finančno pomoč tudi od Japonske, ki bo najverjetneje zahtevala njegovo izročitev. Predstavniki japonskih in libanonskih oblasti zaenkrat še niso podali nobenih izjav.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops, BBC.    Foto: Nissan.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Carlos Ghosn zapustil Japonsko"


srcnik
4 leta 3 meseci nazaj

K nam naj pride, bo lahko visoko cenjen politik oz. župan…

 
EC6 je tretji model znamke Nio
Elon Musk bi gradil podzemne predore za električna vozila