Novice

Električni avtomobili v očeh voznikov niso dovolj prepričljivi

Med nemškimi vozniki imajo električni avtomobili sicer status “zelenega”, okolju prijaznega vozila, a pri uporabnikih skoraj ne vzbujajo čustev – največjo prepreko torej zaenkrat prestavlja njihova medla podoba v očeh uporabnikov.

V nedavni Continentalovi študiji mobilnosti*, o kateri smo pred časom že pisali, je večina vprašanih odgovorila, da se jim električna vozila zdijo okolju prijazna (72 %) in smiselna (67 %), a so precej slabše ocenili dejavnike splošnega vtisa, ki v veliki meri vplivajo na  nakupno odločitev – le dobra četrtina je mnenja, da nudijo električni avtomobili užitke v vožnji  in da so atraktivno oblikovani (po 26 %), še nižji pa je bil delež tistih, ki so odgovorili, da so električni avtomobili športni (23 %).

Glede na to, da so električni avtomobili na voljo po višjih nakupnih cenah, kot tisti s konvencionalnim pogonom, neuravnotežena podoba slabo vpliva na pričakovanja voznikov, kdaj bodo sami dejansko uporabljali električno vozilo.

V primerjavi z enako študijo iz leta 2011 so zaključili, da statistično značilno manj voznikov v vseh starostnih skupinah pričakuje, da bodo v srednjeročnem obdobju (4-10 let) uporabljali povsem električno vozilo – konkretne številke so padle s 47 % na 34 % v starostni skupini 16-30 let ter s 46 % na 35 % pri voznikih med 31. in 59. letom, v skupini nad 60. letom starosti pa so ostale na enakem rezultatu 40 %.  Ob tem se je povečal delež mladih voznikov (z 0 % na 20 %), ki so izjavili, da bi se preusmerili v uporabo električnega avtomobila le v primeru, da konvencionalni pogoni ne bi bili več na voljo.

V komentarju na rezultate študije je José Avila, Continentalov vodja oddelka pogonov in član direktorija, povedal: “Po nekaj cvetočih letih se povsem električni avtomobili soočajo s težavo splošne podobe.” Rešitev vidi v hibridizaciji – kombinaciji ultramodernih motorjev na notranje zgorevanje  z elektromotorji: “Povečana hibridizacija, vključno z 48-voltno tehnologijo, bo odprla pot elektromobilnosti. Dovoljuje razumno razmerje med vloženim in dobljenim ter uporabnikom daje prvo izkušnjo elektromobilnosti.”

Avila je ob tem prepričan, da se bo podoba električnih vozil v očeh uporabnikov izboljšala, pri čemer imajo ključno vlogo hibridi. Slednji vozniku dajejo možnost potovanja na posameznih odsekih izključno na električni pogon ter s tem izkušnje vožnje, ki je lahko prav tako zabavna. Obenem po njegovem mnenju rezultati raziskave dokazujejo, da se postopna elektrifikacija in nadaljni razvoj konvencionalnih pogonov medsebojno ne izključujeta.

Avtomobilizem.com (Vir: Continental.)

* Študijo mobilnosti 2015 je za Continental izvedel inštitut Infas s pomočjo reprezentativne raziskave  voznikov v Nemčiji in Združenih državah Amerike ter kvalitativne raziskave francoskih, japonskih in kitajskih voznikov. Ob tem so opravili razgovore tudi s predstavniki avtomobilske industrije in znanosti.

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Električni avtomobili v očeh voznikov niso dovolj prepričljivi"


pskoda
8 leta 10 meseci nazaj

Kot drugo pa električni avto ni nič EKO, ker samo pridobivanje elektrike ni popolnoma nič EKO

pskoda
8 leta 10 meseci nazaj

Največji problem je DENAR in neunčikovitost oz prekratk doseg. Npr.: VW e-up +25keur za jajčka osnovni bencin pa 9keur… ni računice

 
Nov koncept prodajnih salonov BMW Motorrad
Turk prepričljivo najboljši v Velenju